Botoşani: Scandalagii potoliţi DOAR cu amenzi. Atât permite legea

Sancţiunea pecuniară este singura modalitate prin care botoşănenii pot avea parte de linişte în cartierele în care locuiesc. Atât permite legea, atât se face, în ciuda apelurilor disperate ale oamenilor de a se lua măsuri mai drastice împotriva celor care şi-au creat o obişnuinţă în a face scandal.

Botoşani: Scandalagii potoliţi DOAR cu amenzi. Atât permite legea

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

O statistică a Inspectoratului de Poliție Județean arată că numai în perioada 11- 18 august au fost contabilizate 523 de intervenţii după apeluri de urgenţă 112, fiind aplanate 163 de stări conflictuale. Ulterior acestora, au fost aplicate 778 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 176 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică.

Altfel spus, cam câte 25 de sancţiuni pe zi pentru scandaluri şi tulburarea liniştii publice. Nu e o cifră ieşită din normal, spune subcomisarul Cătălin Ilaşcu, împuternicit adjunct al Inspectoratului de Poliţie Județean, numărul intervenţiilor şi al sancţiunilor fiind cumva liniar pe acest domeniu.

Ce se întâmplă însă în cazul în care apare o repetitivitate? De exemplu, într-un cartier din municipiu, există câteva persoane care sunt sancţionate cel puţin săptămânal pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

"Dacă e vorba de cazuri de violenţă, se poate constitui un dosar pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice dar în cele mai multe cazuri se aplică sancţiuni. Numărul mare de sancţiuni nu înseamnă însă că se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni. Înainte era pedeapsa închisorii contravenţionale. O situaţie de acest gen există şi în Centrul Vechi- nu putem decât să aplicăm sancţiuni contravenţionale, care sunt sau nu plătite", susţine Cătălin Ilaşcu.

Altfel spus, atât permite legea, atât se face. N-ar trebui însă să se solicite, argumentat, modificarea legii? De cele mai multe ori aceste sancţiuni nu sunt plătite pentru că amendaţii nu sunt solvabili şi, aşa cum am arătat într-un articol anterior, durează ceva timp până când amenzile se transformă în muncă în folosul comunităţii.

Până atunci, însă, oamenii sunt în continuare disperaţi de scandaluri, de gălăgie, de mizeriile lăsate de turbulenţi. Pentru că nu se poate face mai mult.

Despre această situaţie, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Botoşani: Scandalagiii şi cerşetorii, spaima bugetului local! Amenzi de sute de mii ce nu sunt niciodată achitate!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
782

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
76

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
302

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...