Botoșani: Proiect pilot privind îmbunătăţirea stării de securitate în muncă a lucrătorilor din întreprinderi mici şi mijlocii

Urmare a activităţii de îndrumare metodologică desfăşurată de inspectoratele teritoriale de muncă, a rezultat necesitatea unui proiect pilot, la nivel local, în diferite domenii de activitate economică, în principal în domeniile de activitate cu riscuri specifice, a cărui dezvoltare să urmărească îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă a lucrătorilor din întreprinderile mici şi mijlocii.

Întreprinderile selectate pentru desfăşurarea proiectului, vor fi informate, îndrumate, monitorizate şi controlate în vederea eliminării deficienţelor identificate de inspectorii de muncă şi îmbunătăţirii stării de securitate şi sănătate în muncă.

Evaluarea finală a acestor întreprinderi va stabili dacă obiectivele proiectului au fost atinse şi dacă aceste întreprinderi se pot constitui în exemple de bune practici pentru celelalte unităţi, urmând a fi promovate de către inspectorii de muncă în cadrul întâlnirilor trimestriale cu angajatorii, cu reprezentanţii acestora, cu lucrătorii desemnaţi şi cu partenerii sociali.

OBIECTIVELE ACŢIUNII

OBIECTIVUL 1 Îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă în întreprinderile mici şi mijlocii.

MIJLOACE DE ATINGERE A OBIECTIVULUI Activităţi de informare, conştientizare, monitorizare şi control privind respectarea prevederilor legale referitoare la legislaţia de securitate şi sănătate în muncă.

OBIECTIVUL 2 Promovarea de către inspectorii de muncă a rezultatelor iniţiale, precum şi a unora din rezultatele intermediare obţinute, ca exemple de bune practici privind îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă pentru celelalte întreprinderi/unităţi mici şi mijlocii din judeţ.

MIJLOACE DE ATINGERE A OBIECTIVULUI Se vor organiza trimestrial mese rotunde, întruniri cu reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţ, cu lucrătorii desemnaţi şi cu partenerii sociali, cu referire la rezultatele proiectului în vederea disemninării exemplelor de bune practici în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

ETAPELE DE DESFĂŞURARE Acţiunile de informare, conştientizare, monitorizare şi control a stării de securitate şi sănătate în muncă în vederea stabilirii acţiunilor ce urmează să fie întreprinse în intreprinderile din categoria IMM-urilor se vor desfăşura în şase etape, pe parcursul întregului an 2013 sub forma unui program pilot specific fiecărui inspectorat.

La nivel de ITM Botoşani au fost selectate un număr de 14 IMM-uri pentru monitorizarea stării de securitate şi sănătate în muncă pe parcursul anului 2013, până la aceasta dată fiind efectuate controale de evaluare a stării de sănătate şi securitate în muncă iniţiate pentru un număr de 1560 lucrători, fiind constatate un numar de 51 deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de îndreptare, angajatorii fiind sancţionaţi cu avertismente.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident cu trei mașini pe DN 29 B!

astăzi, 20:13

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturism...

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

astăzi, 18:30

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

A cumpărat o mașină cu 3.000 de euro fără să știe că era căutată pentru confiscare, șofer oprit în Vama Racovăț!

astăzi, 17:15

În cursul zilei de joi, în jurul orei 04.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare tre...