Botoşani: Finanţări pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Administraţia Fondului de Mediu finanţează în acest an instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului îi aşteaptă pe botoşăneni cu dosare pentru obţinerea acestor finanţări.

Botoşani: Finanţări pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Potrivit directorului Agenţiei de Protecţie a Mediului, Eugen Mateciuc, scopul programului este de producere a energiei electrice necesare consumului propriu, urmând ca surplusul să fie debitat în reţeaua naţională.

"Ghidul de finanţare a apărut în luna decembrie iar scopul programului este creşterea eficienţei energetice şi îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea gazelor cu efect de seră şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Finanţarea se face pe o putere instalată de 3 kilowaţi- putere. Programul are un caracter multianual şi se va derula pe regiuni, deci fondurile vor fi repartizate prin ordinul preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu pe ADR-uri. Banii provin din încasările Fondului pentru Mediu şi din Programul Operaţional Regional", susţine Eugen Mateciuc.

Potrivit oficialului, finanţarea acoperă 90% din totalul cheltuielilor care sunt eligibile, de 20.000 de lei, bugetul multianual alocat fiind de 100 de milioane de euro. Cheltuielile eligibile sunt achiziţia panourilor fotovoltaice, montarea lor şi TVA-ul aferent.

Etapele programului sunt mai multe, în prezent derulându-se cea referitoare la validarea instalatorilor care vor monta aceste panouri.

"Până pe 15 martie, ei trebuie să depună un dosar la Administraţia Fondului de Mediu, urmând să îndeplinească mai multe condiţii: să fie autorizaţi pentru lucrări de instalaţii electrice, să aibă personal angajat pentru sisteme de panouri fotovoltaice. După validarea instalatorilor, se va publica lista cu aceştia, urmând etapa referitoare la înscrierea solicitanţilor", a adăugat directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului.

Valoarea totală a instalaţiilor fotovoltaice pentru o gospodărie ajunge la 30.000 de lei, beneficiarul urmând să plătească 10% din sumă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
190

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
95

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
104

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...