Botoșani: Două focare de pestă porcină africană din județ au fost stinse, însă alte opt la mistreț au rămas active

Botoșani: Două focare de pestă porcină africană din județ au fost stinse, însă alte opt la mistreț au rămas active

D.S.V.S.A Botoșani a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că două focare de pestă porcină africană din județ au fost stinse, însă alte opt la mistreț au rămas active.

“În  contextul evoluției alarmante a Pestei Porcine Africane  pe teritoriul României, se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire și combatere a bolii, atât prin intervenția serviciilor veterinare cât și prin colaborarea deținătorilor de porcine. Informăm opinia publică că cele două focare active de pestă porcină africană care evoluau la suinele domestice din exploatații non-profesionale, în Unitatea Administrativ Teritorială Santa Mare, au fost stinse în data de 06.10.2020, astfel încât județul Botoșani devine liber la această boală. Actele de stingere oficială a bolii au fost comunicate tuturor instituțiilor membre în Centrul Local de Combatere a Bolilor Botoșani, precum și la Unitățile Administrativ Teritoriale și Cabinetele veterinare din zona infectată, cu privire la ridicarea tuturor restricțiilor. D.S.V.S.A Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal”, a precizat în comunicatul de presă Mihai Țurcanu, directorul D.S.V.S.A Botoșani.

Instituția a mai adăugat că în situația în care se confirmă suspiciunea de PPA , toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către D.S.V.S.A Botoșani conform legii la adevărata valoare de piața.

D.S.V.S.A Botoșani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

“În județul Botoșani continuă să rămână active 8 focare de pestă porcină africană la mistreț pentru care măsurile de combatere sunt luate de către administratorii Fondurilor Cinegetice afectate, cu menținerea restricțiilor specifice pentru prevenirea transmiterii virusului de la mistreț la porcul domestic” a mai adăugat Mihai Țurcanu, directorul D.S.V.S.A Botoșani.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
298

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
223

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
94

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...