Botosanenii, in Top 5 in ceea ce priveste cresterea economiilor in valuta, in 2009!

Botosanenii, in Top 5 in ceea ce priveste cresterea economiilor in valuta, in 2009!
În jur de 16 miliarde de lei plus încă vreo 3 miliarde de euro, atât au eco­nomisit românii la bănci într-un singur an, începând din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, reiese din datele Băncii Naţionale a României. Aceasta înseamnă că într-un an dificil din punct de vedere economic, populaţia a pus deoparte aproape cât a împrumutat statul român de la Fondul Monetar Internaţional în 2009, reuşind astfel să-şi sporească cu 62% economiile în lei şi cu 74% pe cele în valută (echivalentul în lei).

Creşterea sumelor economisite este legată de perioada de criză, când populaţia a început să-şi schimbe comportamentul de consum, spre deosebire de anii anteriori, în care creditarea a crescut cu peste 40% pe an.

Începând din vara anului trecut, însă, trendul s-a inversat iar dobânzile la depozite au început să scadă treptat.

De departe, cei mai harnici la strâns lei au fost locuitorii judeţului Satu Mare, care au reuşit să îşi sporească economiile în lei cu 91% din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, ajungând la un total de 471,2 milioane de lei. Aproape la fel de chivernisiţi au fost şi cei din Bistriţa-Năsăud: după un an, soldul depozitelor din bănci ajunsese la 473,7 milioane de lei, în creştere cu 90% la sfârşitul lunii noiembrie 2009. Pe locul următor se află locuitorii judeţului Mehedinţi, care în perioada analizată au reuşit să-şi crească depozitele în lei din bănci cu 86%.

Botosaniul nu figureaza in Top 5 in ceea ce priveste economiile in lei, insa se regaseste pe locul 4 in Topul judetelor unde cetatenii au economisit valuta.

Dacă unele zone ale ţării aproape şi-au dublat depozitele în monedă naţională, pe seama bonificaţiilor ridicate oferite de bănci, situaţia stă mult mai bine când vine vorba de economiile în valută ale românilor. Astfel, sumele în valută depuse de locuitorii judeţului Sălaj erau cu 150% mai mari în noiembrie 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce în Bistriţa-Năsăud, valoarea economiilor crescuse cu 113% în perioada analizată. Pe locul al treilea în acest clasament întocmit în funcţie de mărimea creşterii economiilor în valută se află Mehedinţi (+108%). Pe locul patru se afla judetul Botosani, cu o crestere de 106 procente fata de anul 2008, urmat la distanta mare de Mures, cu o crestere de 97%. 

 

 

 

 

Sursa: Gandul.info


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
21

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
33

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
161

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...