Botosanenii cuceresc Romania: Robotii elevilor de la Palat fac spectacol la Bucuresti! FOTO, VIDEO

Botosanenii cuceresc Romania: Robotii elevilor de la Palat fac spectacol la Bucuresti! FOTO, VIDEO
Cand alti elevi se bucurau de  vacanta, elevii cercului de Fizica Aplicata, Electronica, Automatizari, Robotica nu au avut nici o zi libera. Ei au lucrat intens la finisarea robotilor si adaptarea softurilor la cerintele competitiilor ce urmau.

Elevii s-au pregatit intens inca de la inceputul anului pentru concursurile de robotica. Astfel, in perioada 19-21 aprilie au participat la Campionatul National de Robotica "Cupa Chindiei" Targoviste, unde s-au reunit numeroase echipe din tara, de la palate si cluburi ale copiilor, scoli si licee.



Robotii s-au intrecut in viteza si precizie in cursa de urmaritori de linie, in forta si tactica in competitie de minisumo, pe 3 categorii de varsta. Roadele muncii lor s-au vazut rasplatite prin premiile I la toate categoriile si tot locul I la sectiunea Freestyle cu proiectul Mana Bionica. Este cea mai mare reusita a cercului deoarece copii au obtinut premiile I la toate sectiunile concursului.

"Dar greul abia incepea. A doua zi dimineata eram prezenti la Bucuresti la Robochallenge, considerata cea mai mare competitie de roboti din aceasta parte a Europei. Doream doar sa participam la o competitie de nivel foarte ridicat. Au fost aproximativ 200 de competitori, studenti si masteranzi, din toate centrele universitare, facultati de automatizari, inginerie electronica, tehnologia informatiei etc., si impreuna cu spectatorii au umplut Aula Faculatatii de Electronica din Bucuresti. Printre ei si grupul de elevi de la Palatul Copiilor Botosani", spune Luisian Grigore, Coordonatorul cercului de Fizica Aplicata, Electronica, Automatizari, Robotica de la Palatul Copiilor Botosani.
 
Prima proba - Omologarea (eliminatorie) masurare, cantarire, proba de calificare dupa care robotul era preluat de catre organizatori si nu se mai putea face nici o modificare. Intr-un timp foarte scurt trebuiau schimbati sau introdusi noi senzori, acumulatori si adapatate softurile robotilor de viteza la noile conditii de traseu; linie interupta pe lungimi mari, tunel si cel mai greu, ocolire obstacol prin parasirea si revenirea pe linie. Botosanenii au reusit sa omologheze toti roboteii in timp util.
 
La ora 13 a inceput oficial Marea Competitie - LUPTA ROBOTILOR. Acest spectacol a fost transmis LIVE pe internet, accesat de mii de spectatori din intreaga lume, pasioanti de acest tip de competitie.
 
Competitia a inceput cu robotii de viteza. Zeci de roboti alergau pe traseu, dar putini reuseau sa treaca obstacolul final.

Spectacolul la aceasta proba a facut-o micul robotel al echipajului format din Darian Clodnischi(11 ani) si Eduard Grigore (10 ani) de la Palatul Copiilor Botosani.





Prezentatorii anuntau cursa: "Un robotel mic, lent dar sigur, a trecut de prima parte grea (linia intrerupta) trece si de tunel si acum obstacolul final.." si copiii inspirati ridica obstacolul pentru ca robotul sa treaca pe sub el si sa ajunga la linia de sosire. Acest lucru a facut ca toti din sala sa se amuze de gestul copilaresc, sa se ridice in picioare si sa-i aplaude indelung pe acesti copii. (Vezi AICI). Dupa acest moment copiii au fost asaltati de presa si televiziuni. 
   
Vezi AIC, AIC si AICI reactiile presei centrale!

In finalul rundei, doar 8 roboti au trecut linia de sosire, dintre care si PACO1 (robot creat de Voiniciuc Constantin, Mihalache Bogdan, Horbuli Mihnea - liceu). Lupta a fost stransa pentru cele trei locuri.

"Toti asteptau afisarea rezultatelor. Pe ecrane apare: PACO1 pozitia a III-a. Surpriză… bucurie. Nu ne asteptam la podium. Am fost felicitati de multi studenti care s-au interesat de performantele robotului", spune prof. Luisian Grigore.





Urmeaza Robotii de lupta (Minisumo) roboti de 10/10 cm si max 500g. "Lupte continue, roboti epuizati, roti rupte, motoare fumegande, dar trecem cu bine de grupe cu 2 roboti. In sferturi unul pierde si ramane pe pozitia a V a, dar lupta continua cu robotul PACO 2 (creatia elevilor Botez Serban, Andrei Visan, Olariu Andrei-13,14 ani). Prezentatorii ne eticheteaza cu "Puternica echipa PACO". Si... surpriza. Ajungem in semifinala…", povesteste profesorul botosanean.

Se face seara si multe echipaje descalificate, impreuna cu sustinatorii lor pleaca din sala.

Echipa PACO ramane in cursa. Din pacate robotul pierde in semifinala si joaca finala mica pentru locul 3 (nu se acorda mentiuni).

"Emotii mari, toata sala sustine PACO si bat ritmat in mese. Dupa o remiza, in  a 2-a si a 3-a  lupta, robotul PACO2 schimba tactica si castiga. Din nou pe podium! INCREDIBIL! Seara, la ora 19, dupa 10 ore de concurs, la festivitatea de premiere, echipa PACO - de doua ori pe podium, la cea mai mare competitie Universitara", spune incantat Luisian Grigore.
 
La gala premiantilor copiii si-au facut multi prieteni studenti, au discutat despre roboti. Studentii au vazut si alte creatii si cum lucreaza copiii de la Palat. Unul dintre studenti, uimit, a spus: "Noi invatam programarea circuitelor in anul II. Felicitari!".
 
Organizatorii i-au invitat pe botosaneni si la editia urmatoare.
 
Un concurs EXTRAORDINAR, multe emotii, adrenalina, suspans. Merita urmarita aceasta competitie inregistrata pe www.Robochallenge.ro, spune profesorul. 

Echipa din Botosani a fost formata din elevii:

Voiniciuc Costantin
Grigore Eduard
Olariu Andrei
Horbuli Mihnea
Botez Serban
Clodnischi Darian
Branzei Bogdan
Mihalache Bogdan
Visan Andrei


"Epuizati, obositi, dupa acest maraton competitional incepem scoala. Copiii si robotii se vor odihni in ritmul normal al scolii, dar pentru foarte putin timp, deoarece joi- 26 aprilie elevul Voiniciuc Constantin cu proiectul "Mana Robotica" a fost invitat sa  participe la o competitie nationala de la Universitatea "Gh. Asachi" Iasi. Din nou alaturi de studenti si masteranzi", incheie profesorul Luisian Grigore.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
11

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
19

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
51

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...