Uzând de Legea 77/ 2016, câteva familii şi-au pus speranţele în lege şi au deschis acţiuni în instanţă pentru a scăpa de credite renunţând la bunurile achiziţionate, fie că este vorba de apartamente, case sau autovehicule. Numai la Judecătoria Botoşani sunt deschise deja opt astfel de acţiuni.
În câteva cazuri, instanţa a suspendat cauzele, până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor unor articole din Legea dării în plată în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, ca urmare a sesizării Curţii Constituţionale. Şi asta deoarece la mijlocul lunii iunie, Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a decis să trimită către Curtea Constituţională prima excepţie de neconstituţionalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată. O bancă a cerut instanţei controlul de constituţionalitate al legii, după ce a formulat o contestaţie la o cerere de dare în plată. Trimiterea excepţiei la Curtea Constituţională reprezintă o premieră cu care băncile ameninţă încă de dinainte ca Legea să intre în vigoare.

Pe de altă parte, alte dosare sunt abia înregistrate pe rolul Judecătoriei şi nu au primit încă termen de judecată.
Într-un alt caz, însă, creditorii, o familie din Botoşani, au avut câştig de cauza în primă instanţă, în faţa reprezentanţilor unei bănci care au contestat notificarea de dare în plată adresată de cei doi clienţi şi asta deoarece judecătorul le-a dat dreptate creditorilor în privinţa tardivităţii contestaţiei depuse. Concret, instanţa a fost învestită cu soluţionarea contestaţiei formulate de bancă în baza legii dării în plată a locuinţei ipotecate pentru garantarea executării creanţei din contractul de credit încheiat de familie cu banca respectivă.
Potrivit legii, creditorul- respectiv banca, poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii de dare în plată, însă în acest caz a întârziat trei zile peste cele zece stabilite de lege.
Info PLUS: Potrivit legii 77/ 2016, pot să dea în plată persoanele fizice consumatori, cu credite garantate cu locuinţe în valoare de până la 250.000 de euro echivalent în valuta creditului la cursul de la data contractării. Notificarea suspendă efectele contractului, inclusiv procedurile de executare silită. Contestaţiile sunt judecate cu celeritate de către instanţă.
Dacă contestaţia este respinsă, atunci creditorul este obligat să se prezinte în faţa unui notar public pentru a semna actul translativ de proprietate, care închide datoria clientului. În cazul în care creditorul nu se prezintă nici de această dată, atunci debitorul poate iniţia o acţiune în instanţă prin care să ceară magistraţilor ştergerea datoriei şi transferul bunului ipotecat către creditor.
Citiţi şi: Legea dării în plată: costurile unui demers legal se reflectă în buzunarele botoşănenilor!