Botoşăneni dispăruţi fără urmă după ce au plecat la muncă în străinătate!

Pleacă în străinătate în căutarea unui trai mai bun sau pentru a-şi ajuta familiile, dar la un moment dat legăturile cu cei apropiaţi se rup, iar cei rămaşi acasă nu mai ştiu nimic de soarta părinţilor, soţilor sau copiilor plecaţi. Ce se întâmplă cu ei?

Săptămâna trecută, două familii din Botoşani apelau la poliţişti să declanşeze toate operaţiunile de căutare a rudelor lor, două femei, dispărute în Italia. Era vorba de Camelia Melinte (foto), despre care familia nu mai ştia nimic de un an, şi de Cristina Maxim, dispărută din septembrie 2006.

Pe lângă cele două, alţi 18 botoşăneni au fost daţi dispăruţi în ultimii ani de familiile lor. Unii plecaseră în afară, trimiseseră pentru o perioadă veşti şi bani acasă, iar apoi pur şi simplu nu au mai răspuns niciunui apel al familiilor. Alţii parcă au intrat în pământ şi nici românii din străinătate cu care mai ţineau legătura ca străini într-o ţară străină nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei.

Un săvinean a dispărut din 2011 şi nimeni nu mai ştie nimic de el, deşi şi Poliţia Română şi autorităţile italiene au efectuat cercetări care îi priveau tocmai dispariţia. Au trecut cinci ani şi bărbatul, care acum ar trebui să aibă 48 de ani, nu a mai dat niciun semn. Aflat în regiunea italiană Vittoria de mai bine de opt ani, Dănuţ M. a fost văzut plecând la o altă fermă unde urma să muncească pe termen scurt, dar apoi nu s-a mai ştiut nimic nici de el şi nici de străinul cu care plecase.

Autorităţile spun însă că sunt cazuri în care semnalarea dispariţiei vine tardiv, cel mai bun caz fiind tocmai cel al Cristinei Maxim. Deşi în septembrie se împlinesc 10 ani de când nu se mai ştie nimic de ea, familia abia acum a cerut ajutor autorităţilor.

"Mai este un aspect aici: există posibilitatea ca în multe cazuri de genul acesta să fie vorba de moşteniri care trebuie împărţite sau pur şi simplu de formalităţi, or în cazul în care respectivele persoane nu pot fi convocate, e mai uşor să fie declarate dispărute, astfel încât în instanţă să se constate decesul- e drept, după un proces care de regulă durează", susţine un jurist botoşănean.

Există şi posibilitatea ca cei plecaţi să refuze să mai ţină legătura cu cei de acasă şi să-şi construiască o altă viaţă în străinătate, neţinând cont că lasă în urmă copii, familie. Un astfel de caz a fost soluţionat anul trecut de judecătorii botoşăneni, la solicitarea unei mame care avea nevoie de procură semnată de tatăl copilului său pentru a-l putea înscrie pe băiat la concursuri şcolare internaţionale şi a ieşi din ţară. Bărbatul îşi părăsise familia şi plecase în Germania, moment din care nu şi-a mai căutat fiul şi soţia.

Femeia şi-a crescut singură fiul, dar la un moment dat s-a lovit de legea care îi impunea restricţii. Ca atare, după ce a fost citat de instanţă, căutat de poliţie şi de Interpol- fără rezultat, bărbatul a fost decăzut din drepturile părinteşti, astfel că acum botoşăneanca nu mai are nevoie de nimic din partea lui.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...