Botosaneanul Dobrincu, demis fara explicatii de la Arhivele Nationale

Botosaneanul Dobrincu, demis fara explicatii de la Arhivele Nationale

 Dorin Dobrincu  

Istoricul Dorin Dobrincu, numit director al Arhivelor Nationale in 2007 de guvernul Tariceanu, a fost demis, vineri, fara nicio explicatie, printr-un ordin de ministru semnat de Ioan Rus.

"Domnul director ne-a comunicat ieri (joi, n.red), in cadrul unei sedinte foarte scurte la finalul programului, faptul ca ii vor inceta raporturile de serviciu cu Arhivele Nationale incepand de maine, adica de astazi, 15 iunie", a declarat pentru Ziare.com Elena Cirjan, purtatorul de cuvant de la Arhivele Nationale.

Aceasta a mai declarat ca nu a fost precizat motivul acestei decizii si nici nu s-au dat informatii suplimentare cu privire la numele inlocuitorului.

Nascut in Darabani, judetul Botosani, Dorin Dobrincu este doctor al Facultatii de Istorie din Iasi, cu specializare in rezistenta anticomunista. A fost expert al Comisiei Tismaneanu pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si coordonator al Comisiei Prezidentiale Consultative pentru analiza dictaturii comuniste. Dorin Dobrincu este membru al consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. In mandatul sau, Arhivele Nationale au creat fototeca online a comunismului romanesc si s-a permis accesul la documente pretioase.

Dobrincu a fost numit la conducerea Arhivelor Nationale in iulie 2007, de catre ministrul de Interne liberal Cristian David. Dobrincu a ramas in functie chiar daca in fruntea Ministerului de Interne au venit conducatori de la PSD sau PDL.

Demiterea lui Dorin Dobrincu se inscrie intr-o lista mai lunga de epurari politice decise de guvernul Ponta. Vladimir Tismaneau si Ioan Stanomir au fost inlaturati de la conducerea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, iar intreaga componenta a Consiliului National de Etica, ce urmeaza sa dea un verdict in cazul Ioan Mang, a fost schimbata, tot fara explicatii oficiale.

De asemenea, guvernul Ponta a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care Institutul Cultural Roman a fost trecut din subordinea Admnistratiei Prezidentiale in cea a Senatului, decizia starnind un protest al reprezentantilor societatii civile.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câți botoșăneni au votat în primele trei ore de la deschiderea urnelor! Prezența la ora 10.00

astăzi, 10:02

La nivelul județului Botoșani sunt organizate 434 de secții, la care sunt așteptați 374.762 de cetățeni cu drept de vot. Până la ora 10.00, în secțiile de votare din județul B...

Două mențiuni obținute de elevii botoșăneni, la Concursul Național de Creație Literară în limba rromani! (Foto)

astăzi, 09:37

Concursul național de creație literară în limba rromani „Ștefan Fuli” s-a desfășurat la Colegiul National Pedagogic „Mihai Eminescu” Mureș. Eleva Sotir Maria, c...

Procesul de votare a început fără probleme la Botoșani, peste 1.000 de forțe ale ordinii angrenate! (Foto)

astăzi, 09:09

Pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care...