Bolnavii cu HIV/SIDA, lasati fara medicamente: "Pacientii sunt cu psihicul la pamant!"

Bolnavii cu HIV/SIDA, lasati fara medicamente: "Pacientii sunt cu psihicul la pamant!"
Medicamente cu portia pentru bolnavii seropozitivi din judetul Botosani. Pe langa suferinta pe care o au de indurat din cauza bolii de care sufera, bolnavii de HIV/SIDA sunt condamnati sa suporte si lipsurile sistemului sanitar, lipsuri care tin de partea financiara.

Reprezentantii Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SID, impreuna cu medicii de la Sectia Boli Infectionase a Spitalului Judetean Mavromati, cu cei ai Centrului Regional HIV/SIDA Iasi, dar si reprezentantii Asociatiei Tereza, au tras un semnal de alarma asupra a ceea ce inseamna intreruperea tratamentului sau tratamentul insuficient in cazul persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA.

La nivelul judetului Botosani, necesarul de fonduri lunar pentru asigurarea tratamentului acestor persoane este de 560.000 de lei, insa suma primita de la Casa de Asigurari de Sanatate este de doar 310.000 de lei. Si asta in conditiile in care costul cu tratamentul unui singur bolnav din judetul Botosani se ridica la 2.700 de lei lunar, sub costul mediu national.

"Avem nevoie de ajutorul celor de la Casa de Asigurari de Sanatate. Banii care au venit anul acesta pentru programul de monitorizare si tratament a pacientilor cu HIV/SIDA sunt mai putini decat banii care au venit anul trecut. In contextul in care banii nu acopera decat o parte din necesar si in conditiile in care mai am probleme si de la nivelul depozitelor care nu aduc in timp util medicamentele, este foarte greu sa putem da o terapie corecta acestor pacienti. Banii nu ajung si nu acopera decat intre 50 si pana la 60% din necesar. Ne pandeste aparitia rezistentelor, pentru ca schema de tratament a pacientilor cu HIV/SIDA nu contine doar un singur medicament. Este o insumare de medicamente. Tratamentele au fost asigurate si in proportie de 55-65%, uneori am avut si 70%. In luna iulie, de exemplu, ni s-a dat voie sa facem si comanda completa. Insa nu putem face tratamentul asa cum ne dorim. Durerea este ca avem din partea companiilor farmaceutice toate medicamentele si daca am institui corect terapia si ar fi si o continuitate in terapie, acest virus va fi in supresie continua, iar pacientul va avea o viata normala", a declarat medicul Doina Botez, seful Sectiei HIV/SIDA de la Spitalul Judetean.

Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a spus ca tratamentul insuficient in cazul persoanelor seropozitive inseamna practic scurtarea vietii acestora.

Si presedintele Asociatiei Tereza Botosani a tras un semnal de alarma si a spus ca pacientii sunt cu psihicul la pamant.

"Uneori pacientii sunt cu psihicul la pamant. In momentul in care nu primesti doua zile tratamentul ei se duc acasa cu tot felul de intrebari, de genul: maine sau peste cateva zile voi mai primi tratamentul? Fac presiuni asupra medicilor. Nu stiu daca in anul 2011 viata cuiva ar trebui calculata in bani, pentru ca pe mare parte din ei nu i-a intrebat nimeni atunci cand au fost infectati daca isi doresc sa fie infectati. Nu sunt aici sa culpabilizez, ci ca sa apar interesele persoanelor seropozitive care au dreptul la o viata normala, de a trai decent, chiar daca asta presupune costuri. Ei isi doresc sa aiba o viata normala, dar daca societatea, fiind legata de anumite costuri, le refuza acest drept, probabil ca este de condamnat", a spus Carmen Alexa, presedintele Asociatiei Tereza.

La ora actuala, la nivelul judetului Botosani sunt 167 de cazuri cu HIV/SIDA. Anul acesta au fost inregistrate opt cazuri noi de imbolnaviri cu virusul HIV.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
192

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
403

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
114

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...