Bolnavii cronici vor putea beneficia de retete compensate, chiar si in afara orelor de programare

Bolnavii cronici vor putea beneficia de retete compensate, chiar si in afara orelor de programare
Bolnavii cronici ar putea beneficia de retete compensate in cabinetele medicilor de familie, chiar daca solicita documentele medicale in afara orelor de programare, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, ce modifica Normele de aplicare in 2012 a Contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Sanatatii (MS) au publicat spre consultare un proiect de act normativ ce contine o serie de modificari ale normelor de aplicare in anul 2012 a Contractului-cadrul privind conditiile acordarii asistentei medicale si, de asemenea, stabileste regimul de acordare a retetelor medicale compensate pentru bolnavii cronici.

Retete compensate pentru bolnavii cronici, chiar daca nu se prezinta la ora programata

Potrivit proiectului de act normativ, pacientii cronici ar putea beneficia de medicamente compensate in lipsa unei programari la medicul de familie. Astfel, daca asiguratul - bolnav cronic - nu reuseste sa se prezinte la medicul de familie la data si ora programata sau daca refuza o reprogramare, nu mai este nevoit sa plateasca contravaloarea serviciilor medicale si va putea primi prescriptii medicale compensate.

Conform declaratiilor ministrului Sanatatii, Ritli Ladislau, pana in prezent, pacientii cronici care nu reuseau sa se prezinte in cabinetul medicului de familie la data programata si care refuzau reprogramarea din diverse ratiuni, erau nevoiti sa plateasca contravaloarea serviciilor medicale si nu puteau beneficia de prescriptii medicale in regim compensat.

"Am solicitat reprezentantilor CNAS sa modifice aceasta prevedere, astfel incat pacientii cronici sa poata beneficia de medicamente compensate chiar in lipsa unei programari. De asemenea, purtam discutii pentru cresterea valorii punctului per capital la medicii de familie, in limitele bugetare", a declarat Ritli Ladislau.

Conform proiectului de act normativ, masura se aplica doar in cazul asiguratilor cu boli cronice care au nevoie de tratament pentru respectivele afectiuni cronice.

Pentru ceilalti asigurati, actul normativ stabileste ca "medicii de familie au dreptul sa incaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situatiile programabile, daca asiguratul solicita efectuarea serviciilor respective inaintea datei programate". De asemenea, medicii de familie nu vor elibera, in aceste situatii, bilete de trimitere sau retete compensate.
 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
286

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
203

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
52

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...