Capitalismul din România a făcut ca în ultimii 30 de ani, până la nivelul anul 2020, în jur de 0,17 % din populația României să dețină aproape 20% din masa monetară în sens larg din țara noastră.
Aproape 72 de miliarde de lei se află în conturile bancare ale 30.455 de persoane cu depozite a căror valoare depăşeşte jumătate de milion de lei, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza celor mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor.
La sfârşitul anului trecut, persoanele care deţineau sume de peste 500.000 de lei la bănci reprezentau doar 0,2% din totalul deponenţilor (de 15,2 milioane de persoane fizice şi juridice), scrie cursdeguvernare.ro.
Ponderea acestor depozite era de 19,3% din totalul economiilor din bănci, iar valoare medie a unui depozit din această categorie era de 1.190.500 de lei.
Ca ordin de mărime, sume reprezintă echivalentul încasărilor totale ale statului român în trei luni. Sumele deţinute în România de românii cu cele mai mari depozite bancare sunt de aproape opt ori mai mari decât cheltuielile de investiţii ale statului din prima jumătate a anului.
Suma este de 7,5 ori mai mare decât valoarea totală a tranzacţiilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti în 2019. Este echivalentă cu jumătate din capitalizarea totală a tuturor companiilor listate pe piaţa locală principal de capital.
Cele mai multe depozite, 82,9% din numărul total, aparţin persoanelor care deţin sume mai mici sau egale cu 10.000 de lei. Ei cumulează 6,7% din valoarea totală a depozitelor, valoarea medie a economiilor din acest segment fiind de doar 1.100 de lei.