Boala "tăcută" care poate provoca infarct și atac cerebral

Trigliceridele alături de colesterol formează profilul lipidic al organismului. Trigliceridele sunt o formă de grăsime în sânge, care provine fie din alimentație, fie este produsă de organismul nostru. De exemplu, caloriile conținute de alimente sunt transformate în trigliceride pentru a ne oferi necesarul de energie pe parcursul întregii zile. Valoarea normală a trigliceridelor în sânge este de 150 mg/dl.

Cea mai mare parte a colesterolului din organism este de origine alimentară, provenind din alimentele de origine animală. Există două tipuri de colesterol: cel bun (numit HDL-C) şi cel rău (numit LDL-C). Valoarea crescută a colesterolului rău determină depuneri ale grăsimilor pe pereții vaselor de sânge și apariția plăcilor de aterom care pot conduce la infarct miocardic.

Adevărat sau fals?

Valorile crescute ale trigliceridelor sau colesterolului din sânge nu se manifestă întotdeauna prin simptome și pot trece neobservate, punându-ne viața în pericol.

Adevărat: Este bine de știut faptul că persoanele care au o greutate peste cea corespunzătoare înălțimii lor, sau care prezintă deja un anumit grad de obezitate, sunt mai predispuse la hipertrigliceridemie (HTG). În această categorie de risc crescut se încadrează și pacienții cu diabet zaharat sau cei hipertensivi. De asemenea, hipercolesterolemia (un nivel peste valoarea normală a colesterolului în sânge) este cunoscută drept inamicul din umbră, din cauza faptului că nu prezintă simptome decât în stadii avansate. Mai mult decât atât, nivelele crescute ale trigliceridelor pot declanşa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar dacă nivelul de colesterol este normal.

Monitorizarea trigliceridelor din sânge este la fel de importantă precum supravegherea valorii colesterolului

Adevărat: Este important să monitorizăm periodic valoarea trigliceridelor, deoarece, dacă nivelul acestora în sânge este mai mare de 150 mg/dl, suntem expuși la riscuri precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip 2, pancreatita, hipertensiunea arterială sau sindromul metabolic. Trigliceridele și colesterolul sunt tipuri diferite de lipide care circulă în sânge și care, deopotrivă, ne pot pune în pericol sănătatea cardiovasculară.

Demența nu este un risc asociat hipertrigliceridemiei

Fals: Demența reprezintă pierderea funcției cerebrale. Ea poate afecta memoria, gândirea, limbajul și comportamentul. Vârsta este un factor de risc important pentru demență, dar la fel sunt și trigliceridele foarte mari. Nivelele crescute ale trigliceridelor pot afecta vasele de sânge de la nivelul creierului, determinând acumularea unei proteine toxice numite amyloid.

Consumul de grăsimi saturate trebuie redus la minimum pentru o viață sănătoasă

Adevărat: În cazul pacienților care suferă de hipertrigliceridemie sau hipercolesterolemie, se recomandă consumul de grăsimi bune, care se găsesc din abundenţă în peştele gras, ca de exemplu somon, macrou, ton, hering, cod, în alune, în migdale, în nuci sau în uleiul de măsline. Acizii graşi esenţiali omega-3 (care pot fi găsiţi în diverse alimente precum carnea de peşte) contribuie la reglarea nivelului trigliceridelor.

Carbohidrații nu influențează nivelul trigliceridelor din sânge

Fals: Dieta bogată în carbohidraţi este principalul factor de risc în creşterea nivelului trigliceridelor. De aceea, eliminarea din dietă a carbohidraţilor conținuți de alimente precum pâinea albă, orezul, produsele de patiserie sau dulciurile concentrate şi reducerea aportului de calorii în dietă reprezintă primele schimbări în vederea unui stil de viaţă sănătos.

Pierderea în greutate ajută la redobândirea stării de sănătate

Adevărat: O jumătate de oră de activitate fizică zilnică ajută la reglarea nivelului trigliceridelor şi, în plus, creşte concentraţia de colesterol "bun". În cazul persoanelor supraponderale, se recomandă pierderea în greutate a 2,5 până la 5 kilograme și menținerea unei greutăți normale, fără a face excese calorice.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pensiile vor trece prin „mica recalculare”, chiar dacă au fost înghețate. Anunțul făcut de directorul Casei Naționale de Pensii!

astăzi, 13:35

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a anunțat că deciziile privind mica recalculare a pensiilor, de care vor beneficia un milion de pensionari, vor fi emise, „cel mai probabil...

Colapsul economiei românești după 1989: Corupția care a falimentat o țară!

astăzi, 13:03

Mai multe puncte de producție din țară s-au „evaporat” odată cu sfârșitul regimului comunist din țară. După schimbarea regimului politic din 1989, economia României a s...

Orașul-fantomă din județul Botoșani, renăscut ca pasărea Phoenix din propria-i cenușă!

astăzi, 12:11

Orașul Săveni din județul Botoșani a renăscut în ultimii ani cu ajutorul fondurilor europene, devenind un adevărat exemplu în Uniunea Europeană în ceea ce privește eficiența...