Blejnar, acuzat la DNA că dă afară vameşii incomozi şi protejează anumite firme

Blejnar, acuzat la DNA că dă afară vameşii incomozi şi protejează anumite firme
Preşedintele ANAF a fost acuzat de către preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, care a fost audiat ca martor în dosarul şpăgilor de la Moraviţa, de faptul că schimbă după cum vrea vameşii incomozi şi asigură protecţia unor firme, scrie pressalert.ro. Sorin Blejnar a declarat că Vasile Lincu "trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru toate declaraţiile pe care le face".

Într-o declaraţie dată în faţa anchetatorilor de la DNA, Vasile Lincu a susţinut că "în sistemul vamal din România există, încă din anul 1999, o corupţie generalizată şi organizată şi chiar instituţionalizată. Am utilizat termenul de corupţie înstituţionalizată deoarece conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor a creat (mă refer la întreaga perioadă din 1999 şi până în prezent) premisele săvârşirii de către lucrătorii vamali a faptelor de corupţie".

Potrivit lui Lincu, "utilizarea de către decidenţii din ANV a perogativei de numire temporară, de multe ori, cu încălcarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte obţinerea avizului de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi cu încălcarea duratei maxime de 6 luni, a tuturor persoanelor în funcţii de conducere de la nivelul birourilor vamale şi a direcţiilor regionale. Astfel, numirea unui asemenea şef pe o perioadă scurtă de timp îl determină pe funcţionarul în cauză să depindă de persoana care l-a numit temporar şi că depinde de acesta pentru a rămâne în respectiva funcţie".

Altă variantă de lucru prezentată de preşedintele de la Sed Lex era "formarea unor echipe omogene de lucrători vamali prin utilizarea în acest sens a recomandărilor adresate de şeful biroului vamal către directorul ANV, urmărindu-se îndepărtarea vameşilor care erau consideraţi incomozi şi aducerea altor persoane agreate".

Preşedintele de la "Pro Lex" a  mai spus că are cunoştinţă de existenţa "anumitor societăţi comerciale private protejate sub aspectul dispunerii unor controale, în special în ce priveşte plata accizelor, de către preşedintele ANAF". Lincu a dat drept exemplu cazul a doi inpectori vamali care în 2010 au făcut un control la Petrom şi au constatat că nu s-au plătit accize de cinci milioane de euro. "Chiar în ziua în care au întocmit acel act de control, cei doi inspectori vamali au fost chemaţi de preşedintele ANAF, Blejnar Sorin, în biroul său, împreună cu şefii ierarhici ai celor doi inspectori vamali. Cu această ocazie, Blejnar Sorin le-a cerut socoteală pentru controlul efectuat, fiind întrebaţi de ce au fost în control şi de ce au făcut constatările din actul încheiat. De asemenea, Blejnar Sorin le-a solicitat şefilor ierarhici ai celor doi inspectori vamali să-i dea afară pe aceştia, iar acest lucru s-a şi întâmplat", mai scrie pressalert.ro.

De asemenea, liderul de sindicat l-a acuzat pe preşedintele ANAF de implicare în schimbarea şefului biroului vamal Siret, Tudor Ioan.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru PRESSALERT.ro că Vasile Lincu "trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru toate declaraţiile pe care le face. Este cu mine într-un proces pentru că l-am dat în judecată pe Vasile Lincu pentru calomnie. Dosarul este pe rol. Eu nu dau oameni afară, nu schimb, nici nu mut vameşi. Dacă voi fi chemat de procurorii DNA voi da toate explicaţiile. Nu am nici un fel de vină. Pentru toate inepţiile pe care le-a debitat Lincu avem pe rol procesul de calomnie unde tot găseşte scuze ca să nu vină".


Realitatea.net


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vine vacanța de 6 zile! Guvernul oferă o zi în plus pentru a face ”punte” între 1 Mai și Paști

astăzi, 13:40
63

Această decizie a fost luată având în vedere importanța religioasă și tradițională a Paștelui Ortodox, care cade în acest an pe 5 mai, aceeași săptămână cu una dint...

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
215

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
83

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...