Birocraţia timbrului de mediu blochează înmatriculările second hand

Odată cu intrarea în vigoare a timbrului de mediu, majoritatea înmatriculărilor maşinilor rulate sunt blocate din cauza birocraţiei legii, cele mai afectate fiind industria leasingului şi cea a dealerilor auto, precum şi toţi noii proprietari de maşini second hand.

Toată problemă stă în faptul că noii proprietari de vehicule trebuie să facă dovada plăţii taxei auto de către primul proprietar, care nu este în schimb obligat în acest sens de lege pentru a înmâna chitanţa plăţii taxei auto.
 
Reprezentanţii industriei de leasing spun că 1.300 de maşini rulate ale clienţilor din portofoliu sunt blocate în vederea înmatriculării. Pentru aceste 1.300 de maşini, din care 1.100 pe leasing financiar şi 200 pe leasing operaţional, firmele de leasing au acordat finanţări totale de 14,3 milioane euro.
 
Tot acest parc auto second hand aşteaptă înmatricularea care nu se acordă până nu se face dovada plăţii taxei auto şi a cuantumului ei de către primul proprietar. Şi asta pentru că trebuie să se vadă dacă noul proprietar mai are de plătit sau are de primit în raport cu valoarea timbrului de mediu.
 
"Noi ca asociaţie nu contestăm implementarea timbrului de mediu. Prin textul de lege, această taxă nu se poate colecta în vederea înmatriculării vehiculelor rulate, întrucât nu se poate obţine istoricul taxelor plătite pentru aceste maşini şi astfel înmatriculările sunt blocate", spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB (Asociaţia societăţilor de leasing financiar din România).
 
ANAF, care a încasat de-a lungul anilor taxa auto sub toate formele ei, nu are o evidenţă a încasărilor şi astfel este blocată înmatricularea prin imposibilitatea dovedirii plăţii taxei de către primul proprietar.
 
Industria de leasing a transmis totuşi o propunere autorităților, pentru a debloca flote întregi pe care unele companii nu le pot utiliza din cauza înmatricularii.
 
Astfel, ALB le-a propus autorităților ca înmatricularea mașinilor second hand finanțate de companiile membre să se facă automat, fără prejudicierea clienților, iar dovada plății taxei auto și reglarea cu timbrul de mediu să se facă ulterior în termen de maximum trei luni. ALB garantează chiar cu virarea valorii timbrului de mediu, dacă nu va reuși să obțina dovada de achitare a taxei auto de către primul proprietar.
 
"Propunerea a ajuns la Ministerul Mediul, oficial nu avem niciun răspuns. Prin acceptarea propunerii noastre s-ar debloca pentru agenții economici toate aceste mașini care nu pot fi folosite din cauza unei adeverințe", spune Ahciarliu.

Potrivit lui Ahciarliu, dealeriii auto sunt chiar mai loviți de birocrația timbrului de mediu.

Citeste continuareap pe capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

Friday, 15 November 2024

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

Friday, 15 November 2024

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

Friday, 15 November 2024

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...