Benzi rezonatoare în curba periculoasă de la Flămânzi, ce au constatat autoritățile și ce alte soluții au! (Foto, Video)

Un accident dramatic a avut loc în curba de la Flămânzi chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. Atunci, o tânără polițistă a murit. După acest tragic eveniment, alte accidente grave au avut loc acolo, ceea ce a atras atenția autorităților județului Botoșani.

Benzi rezonatoare în curba periculoasă de la Flămânzi, ce au constatat autoritățile și ce alte soluții au! (Foto, Video)

   Foto: Radar Botoșani Oficial (Control Trafic)

În cadrul Comisiei de Analiză a factorilor care influențează siguranța rutieră în județul Botoșani a fost abordată și problema curbei de la Flămânzi, acolo unde în ultima perioadă au avut loc accidente rutiere grave.

Potrivit lui Teodor Orhei, șeful Poliției Rutiere din Botoșani, în zona respectivă au avut loc patru accidente rutiere. Dintre acestea, două au fost grave, unul soldat cu decesul unei persoane și celălalt cu rănirea gravă a altei persoane. Celelalte două accidente s-au soldat cu rănirea ușoară a cinci persoane.

Ce spune Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani

De când au început să se producă accidente în lanț pe acea porțiune de drum, DN 28B, prefectul Dan Nechifor a organizat ședințe cu autoritățile competente pentru a găsi cauzele de producere a evenimentelor, dar și soluții pentru stoparea lor.

Astfel, Instituția Prefectului Județului Botoșani a solicitat Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași un punct de vedere. DRDP Iași a transmis că măsurători nu pot fi efectuate în perioada sezonului rece, astfel că acestea vor urma a fi realizate după luna martie.

Până atunci, angajații Secției de Drumuri Naționale Botoșani vor instala benzi rezonatoare.

Până la efectuarea testelor de aderență au fost luate măsuri suplimentare de semnalizare prin instalarea de indicatoare rutiere, iar în următoarea perioadă vor fi instalate benzi rezonatoare”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

Totodată, reprezentanții DRDP susțin că pe acel segment de drum au fost identificate depuneri de pământ de pe drumurile laterale și din această cauză s-ar fi produs unele accidente rutiere.

De asemenea, în cazul în care pe DN 28 D vor fi identificate sectoare de drum cu pământ, ulei, antigel, SDN va interveni în conformitate cu prevederile legale. Din punctul lor de vedere pe acel sector de drum au fost identificate depuneri de pământ de pe drumurile laterale”, a adăugat Dan Nechifor.

Cu ce solicitări au venit polițiștii rutieri

O altă soluție propusă de polițiștii rutieri botoșăneni este montarea de parapeți de separare a sensurilor de deplasare. În plus, aceștia au solicitat și o expertiză a cantității mixturilor asflatice folosite pentru modernizarea acelui drum.

S-au solicitat măsuri de expertizare a cantității mixturilor asfaltice folosite din care să rezulte gradul de aderență. De asemenea, s-a solicitat montarea de parapeți de separare a sensurilor de deplasare în regim de urgență sau alte măsuri pe care le consideră utile pentru prevenirea accidentelor rutiere”, a declarat Teodor Orhei, șeful Poliției Rutiere Botoșani.

Instructorii auto dau vina pe conduita șoferilor: „Principala cauză pentru toate astea este educația tinerilor” / „Au impresia că sunt pe jocuri și de aia apasă accelerația la maximum”

La această ședință tehnică au participat și instructorii auto din județul Botoșani, dar și reprezentanți ai instituțiilor cu competențe în acest domeniu.

Un instructor auto care își desfășoară activitatea în municipiul Botoșani a declarat în cadrul ședinței că măsurile ar putea fi luate și pe termen lung, nu doar scurt. De altfel, acesta susține că o principală cauză care duce la producerea de evenimente rutiere este educația tinerilor.

Educația lor a scăzut foarte mult în ultimul timp. Nu mai au logică unii dintre ei. Le spui ceva și în două minute au uitat. Cred că la aceste ședințe ar trebui să participe și Inspectoratul Școlar, pentru că și de acolo pleacă. Începând de jos, de la familii, de la cei șapte ani de acasă. Noi la școala rutieră pentru categoria B avem 30 de ore de conducere și 24 de ore de legislație. În 54 de ore noi nu putem să îi învățăm decât date tehnice și ce au de făcut în trafic, dar ca să conștientizeze, să respecte ceea ce au învățat la noi la școală este foarte greu. De aceea este nevoie de implicarea întregii societăți în educația tinerilor”, a declarat un instructor auto din municipiul Botoșani.

Botoșăneanul propune ore de legislație rutieră în școli, așa cum erau odată.

Legislația prevede ca în școli să fie câte o oră pe săptămână de educație rutieră. Se pot organiza pentru copii patrule școlare. Acum nu se mai fac, dar odată se făceau. La ședințele cu părinții să se discute despre educația copiilor. Părinții care își iau copiii și traversează strada prin locuri nepermise au pretenția ca după aceștia să treacă pe trecerea de pietoni. Noi am organizat astfel de acțiuni la școala noastră”, a adăugat instructorul auto.

Un alt instructor din Botoșani susține cele declarate de colegul său și completează cu faptul că instructorii auto sunt acuzați că nu educă elevii cum trebuie. În acest sens, bărbatul menționează că generațiile nu pot fi comparate între ele. De exemplu, acesta caracterizează generația actuală drept „generația tabletiștilor”.

Foarte mulți ne acuză pe noi că nu educăm elevii cum trebuie. Nu ține cu totul educarea copiilor de către noi. Ei sunt o generație diferită. Noi am fost o generație, iar ei alta. Ei sunt generația tabletiștilor, îmi pare rău dacă supăr pe cineva. Privirea lor e punctuală, nu au vedere periferică, nu au atenție, nu au empatie, nu știu ce e aia frică, deoarece jucând jocuri lor nu li se trezește frica sau senzația de emoție. De asta după ce își iau permisul nu mai au emoții, au impresia că sunt pe jocuri și de aia apasă accelerația la maximum”, susține instructorul auto.

Rugăminte către instructorii auto

Ovidiu Luca, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) la nivelul județului Botoșani, consideră că cele 30 de ore de condus nu sunt suficiente pentru ca elevul să fie considerat pregătit să susțină examenul practic.

Nu știu ce pondere are ca și vină conduita în trafic a proaspeților deținători de permis de conducere. Acele 30 de ore de pregătire practică eu le-aș vedea ca un număr de ore orientative. În momentul în care instructorul îi semnează fișa, instructorul trebuie să fie convins că acel elev îndeplinește cel puțin în acel moment baza de cunoștințe necesară pentru a promova examenul”, a declarat Ovidiu Luca, șeful ISCTR.

Astfel, șeful ISCTR le-a propus instructorilor auto să fie mai exigenți cu privire la testele de pregătire teoretică și practică.

Cu privire la testele de pregătire teoretică și practică aș ruga domnii instructori să fie puțin mai intransingenți. Nu este nicio problemă dacă repetă un elev testul. Vor fi elevi care își vor da seama că nu sunt făcuți pentru șoferie și vor renunța. Așa se ajunge la o selecție și atunci nu vor ajunge la volan, pe patru roți, teribiliști, cu lacune în educație civică (...)”, a completat șeful ISCTR.

Alte soluții pentru curba periculoasă de la Flămânzi: „Poate putem preveni astfel de catastrofe”

Un instructor auto din Botoșani propune ca în zona periculoasă de la Flămânzi să existe o semnalizare mai „agresivă”, pentru a atrage atenția șoferilor că acolo ceva s-a întâmplat și zona este periculoasă. Astfel, conducătorii auto vor adopta o conduită preventivă în trafic.

Referitor la curba de la Flămânzi eu cred că s-ar putea pune în plus niște balize cu galben intermitent, o semnalizare mai agresivă începând cu vreo 200 de metri înainte, panouri care să îi avertizeze că acolo s-au întâmplat accidente sau pe axul drumului să fie niște parapeți cilindrici. Să fie o semnalizare mult mai agresivă, ca șoferii să se sperie când văd și să se întrebe ce se întâmplă acolo, trebuie să reducă viteza. Astfel poate putem preveni astfel de catastrofe”, susține instructorul auto.

Și Ovidiu Luca este de părere că o semnalizare mai „agresivă” ar putea ajuta, deoarece astfel de metode sunt folosite peste tot în țară.

Sunt de acord cu semnalizarea ușor mai agresivă cumva să ne scoată de pe linia de conducere obișnuită. Pățesc și eu prin țară când merg, în momentul în care se reflectă lumini puternice atenția crește”, a adăugat Ovidiu Luca, șeful ISCTR.

Fără mașini puternice pentru tinerii șoferi

O altă soluție pe care a propus-o un instructor auto din Dorohoi a făcut referire la posibilitatea șoferilor fără experiență de a conduce mașini puternice. Bărbatul a declarat că ar fi bine să se introducă în legislație ca șoferii fără experiență să nu se poată urca la volanul unor mașini puternice.

Sperăm să se introducă și la noi în legislație ca tinerii care încep să șofeze să nu poată conduce mașini puternice. Starea materială le permite, au mașini puternice și produc nenorociri (...)”, a completat un instructor din Dorohoi.

Despre acest aspect a vorbit și pilotul Constantin Iacob, prezent anul trecut în cadrul emisiunii „Invitatul de la Știri”.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Scrisoarea „amară” a mamelor de copii speciali: „Vă scriem cu durere în suflet” / „Faptele nu se confirmă” (Foto)

astăzi, 12:56

La începutul acestui an, pe adresa redacției Știri.Botoșani.Ro a ajuns o scrisoare din partea unor mame care au copiii la Liceul Special „Sfântul Stelian” din Botoșani. Ace...

Un botoșănean „ambițios” a dat „sala” de 11 ori! (Video)

Monday, 10 February 2025

Sunt cazuri fericite când candidații la examenul auto reușesc să obțină permisul de conducere din prima, promovând examenele fără pic de dificultate. Cu toate acestea, există și e...

Probleme pericol din trafic, semnalate de instructorii auto botoșăneni. „Poți face un carnagiu” (Foto, Video)

Monday, 10 February 2025

Instructorii auto din județul Botoșani au semnalat, astăzi, în cadrul Comisiei de Analiză a factorilor care influențează siguranța rutieră în județul Botoșani, în care...