Basescu: Sunt dispus la scurtarea mandatului meu

Basescu: Sunt dispus la scurtarea mandatului meu
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca este dispus sa accepte scurtarea mandatului sau de presedinte, daca Parlamentul va conveni asupra revizuirii Constitutiei si revenirii la mandatul de presedinte de 4 ani, astfel incat sa se poata cupla alegerile parlamentare cu cele prezidentiale pentru reducerea cheltuielilor electorale.

"Am lansat subiectul revenirii la mandat de presedinte de 4 ani datorita faptului ca 4 ani consecutivi avem diverse tipuri de alegeri. Romania are nevoie de mai putini ani cu alegeri. Ideea e sa recuplam alegerile parlamentare cu cele prezidentiale. Daca s-ar gasi un consens cu toate partidele politice am toata disponibilitatea de a gasi si o solutie practica. Inclusiv la scurtarea mandatului meu, daca vom conveni ca votam acest lucru. Nu mi se pare atat de important sa mai stai un an daca salvezi un an de alegeri. Nu mi se pare o pierdere ci un castig", a spus Traian Basescu.

Invitat la postul public de televiziune in cadrul unei editii speciale, presedintele a vorbit pe larg despre confruntarile interne din PD-L, implicarea Romaniei si Uniunii Europene in aplanarea conflictului din Libia, revizuirea Constutiei, scandalul de coruptie din vami si posibilitatea de a-l numi pe Victor Ponta premier, din partea USL, in cazul in care Guvernul va cadea la motiunea de cenzura de miercuri.

Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de usurinta cu care PD-L trateaza aceasta motiune de cenzura, acesta fiind si motivul pentru care a dorit sa discute duminica seara cu conducerea partidului.

Seful statului a remarcat faptul ca "unul dintre candidati" a furat startul in alegerile interne programate pentru 14 mai, impingandu-l astfel si pe Emil Boc sa isi anunte candidatura la sefia PD-L, in conditiile in care premierul ar trebui sa fie mai preocupat de guvernare.

Traian Basescu a subliniat ca, in opinia sa, trusturile Intact si Realitatea il sustin deja pe Vasile Blaga si il discrediteaza pe Emil Boc, implicandu-se astfel direct in lupta interna din partid.

Nu au lipsit nici criticile dure la adresa lui Vasile Blaga, dar si la adresa lui Cezar Preda, reamintind despre ei ca doresc sa ocupe functii importante fara sa fi castigat batalii importante in plan local, la alegeri directe. In schimb, presedintele a spus ca grupul reformistilor va fi cautat de principali candidati pentru a gasi sustinere din partea lor, chiar daca la CNC-ul de saptamana trecuta au fost aspru criticati in partid.

Traian Basescu a explicat pe larg de ce Romania s-a opus pozitiei adoptate de Franta la Consiliul European de saptamana trecuta in privinta Libiei, si a anuntat ca o decizie importanta in acest sens trebuie sa fie si va fi luata marti, in cadrul NATO, nu UE.

In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Traian Basescu a precizat ca proiectul Guvernului este pe masa administratiei prezidentiale, iar, in opinia sa, in afara de trecerea la parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari, conform referendumului, noua Constitutie ar trebui sa prevada revenirea la mandatul de presedinte de 4 ani. In acest context, Traian Basescu a declarat ca este dispus, daca se va conveni de comun acord cu partidele parlamentare, la scurtarea mandatului sau in vederea recuplarii alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale.

Legat de coruptia din vami, seful statului a subliniat: "Stiu precis ca sistemul mafiot construit este dirijat de la varful sindicatelor. Sunt implicati sefi de vama, fosti sefi de vama,(...) Stiu cu certitudine ca sindicatul, prin liderul sau, e sistemul mafiot din vami. Primul, cel mai asezat. E cineva acolo care sta ca o stanca. Am in vedere un lider care face si desface in sistemul vamal, dar nu spun nume inaintea instantelor,(...) ca sa nu spuna toata lumea ca a dat presedintele indicatii". Totodata, presedintele a calificat acuzatiile aduse de liderul ProLex Vasile Lincu lui Vasile Blaga drept "ridicole", precizand ca nu dispune in acest moment de informatii cu privire la implicarea unui om politic in scandalul de coruptie din vami.

In incheiere, presedintele a fost intrebat daca l-ar numi pe liderul PSD Victor Ponta in functia de premier, in cazul unui succes al motiunii de cenzura de miercuri. Seful statului a precizat ca este obligat de Constitutie ca in acest caz sa se consulte cu toate partidele parlamentare, dar a subliniat ca Ponta nu are maturitatea necesara pentru a "i se da tara pe mana" si ca acest lucru nu se va intampla in mandatul sau de presedinte. (ziare.com)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
22

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
162

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
68

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...