BĂSESCU: România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie

BĂSESCU: România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie
Președintele Traian Băsescu a anunţat că, din evaluările României, Rusia nu a "invadat" Ucraina. Şeful statului spune însă că "ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor" şi că, această "debalansare" a situaţiei ar putea bloca ofensiva armatei ucrainene.

Rusia a invadat Ucraina, acuză Kievul. Trupe ruseşti ar fi preluat controlul asupra unui oraş frontalier strategic, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk, anunţă Petro Poroşenko.

România şi-a prezentat, joi seară, poziţia pe această temă, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi mari, aviaţie, toate categoriile de forţe care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.

Sprijinul se manifestă prin două modalităţi: 1. infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă şi pentru operarea tehnicii de luptă modernă pusă de Rusia la dispoziţia separatiştilor şi 2. transferul masiv de tehnică de luptă către separatişti.

În analiza făcută azi cu MAE şi serviciile de informaţii, pe baza informaţiilor pe care le-am avut, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene, dacă statul ucrainean nu ia măsuri de menţinere a capacităţii de luptă superioară.

Armata ucraineană se află în dificulltate pe frontul de luptă din Ucraina de est şi mijloace suplimentare sunt necesare.

România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii în atingerea obiectivului lor de ieşire de sub controlul UCrainei. România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că obiectivul preşedintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina şi eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. Rămânem alături de Ucraina, suntem un susţinător al Ucrainei şi ceea ce vom putea face legal, vom face în sprijinul acestei ţări.

Ne este cunoscută şi situaţia de la Novoazovsk şi cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federaţiei Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, ci militari infiltraţi, ca în tot Estul Ucrainei.

N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrări de militari şi tehnică de luptă rusă, riscul major este schimbarea echilibrului de fortă în favoarea separatiştilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
17

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
1496

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
149

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...