Basescu: R. Moldova este al doilea stat romanesc, iar obligatiile noastre politice sunt enorme

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a vorbit, duminica, despre cat de important este ca tara noastra sa sustina Republica Moldova in demersul pentru aderarea la Uniunea Europeana.

"In ceea ce ne priveste, nu putem privi la Republia Moldova doar ca la o tara. Asa cum am definit intotdeauna, Republica Moldova este al doilea stat romanesc, iar obligatiile noastre politice sunt enorme fata de aceasta tara, pentru ca nu ne-ar ierta nimeni daca nu am valorifica conjunctura favorabila semnarii acordurilor", a declarat Traian Basescu la Iasi, la dezbaterea despre prioritatile Romaniei si sprijinul pentru Republica Moldova.

Seful statului a adaugat ca Republica Moldova este o tara care poate deveni foarte usor instabila din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei, facand referire la Transnistria, Gagauzia, Taraclia, "o zona locuita de etnici bulgari si chiar si Balti, unde, prin forta lucrurilor, comunistii sunt extreme de puternici".

Basescu a precizat ca spera sa nu se produca o destabilizare in Republica Moldova pana pe 27 iunie, atunci cand se vor semna acordul de asociere si acordul de liber schimb.

"Mi-as dori sa nu se produca o destabilizare in Republica Moldova. Si procesele de destabilizare tin si de modul in care Guvernul actioneaza si trebuie sa va spun ca avem o buna colaborare cu guvernul de la Chisinau. (...) Sa speram ca se va reusi mentinerea stabilitatii in asa fel incat sa nu fie impiedicata semnarea acordurilor", a adaugat Basescu.

Basescu, despre rolul Romaniei in semnarea acordurilor

Seful statului a tinut sa precizeze care a fost rolul Romaniei in demersurile pentru semnarea acordurilor.

"Am avut un rol extrem de important. Semnarea a fosat programata pentru octombrie, apoi am reusit sa o aducem la august, iar la ultimul consiliu am obtinut termen de semnare cel tarziu sfarsitul lunii iunie.

Am mai facut o incercare pentru semnarea pe 27 mai la consiliul informal, se pare ca de data asta nu am avut succes", a precizat acesta. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la condițiile de trafic! Botoșaniul se află sub Cod Galben în această dimineață!

astăzi, 08:10

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru județul Botoșani, valabil până la ora 10:00. Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitate...

Calendar ortodox, 5 octombrie: Sf. Mc. Haritina; Sf. Cuv. Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

astăzi, 08:00

Sfânta Haritina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi a comitelui Dometie. Rămasă orfană de tânără, a fost luată ca slujnică în casă de un om bun şi milostiv pe c...

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

Friday, 4 October 2024

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...