Basescu: In cazul unui conflict Iran-Israel, Romania va fi loiala Israelului

Basescu: In cazul unui conflict Iran-Israel, Romania va fi loiala Israelului
In cazul unui conflict Iran-Israel, Romania va fi loiala NATO si Israelului, a precizat Traian Basescu joi, dupa convorbirile cu omologul sau israelian Shimon Peres, aflat in vizita la Bucuresti.

Intrebat daca, in cazul unui conflict israeliano-iranian, Romania va pune la dispozitia Ierusalimului spatiul sau aerian, seful statului roman a subliniat ca spera sa nu se ajunga acolo.

"Cred ca nu este momentul sa vorbim despre un conflict. Speram ca sanctiunile ONU sa creeze la Teheran solutia corecta. Nu aceea a saparii de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente.

Romania va fi un partener loial al NATO si al Israelului. As vrea sa precizez ca noi apreciem esential ca stadiul actual al situatiei sa evolueze pozitiv prin negocieri. Diplomatia este, in opinia noastra, mijlocul prin care trebuie rezolvat conflictul Iranului cu lumea", a spus Basescu.

Anterior raspunsului acordat corespondentului Associated Press la Bucuresti, seful statului a afirmat ca subiectul a fost abordat in timpul convorbirilor oficiale.

In ce priveste relatiile tensionate cu Iranul, presedintele Romaniei l-a informat pe omologul sau israelian ca "Romania sustine fara rezerve aplicarea ultimelor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care se refera la sanctiunile aplicate Iranului. Plecam de la principiul dreptului fiecarui stat de a utiliza energia nucleara in scopuri civile, dar respingem ideea ca Iranul ar putea detine uraniu pentru a-l utiliza in scopuri nucleare".

Dupa mai bine de doua ore petrecute in Palatul Cotroceni, intr-o convorbire tete-a-tete cu presedintele israelian Shimon Peres, presedintele Traian Basescu a declarat ca discutiile de joi au fost o continuare a celor avute anul trecut, cu prilejul vizitei sale in Israel.

"Principalele subiecte abordate au fost educatia, turismul si apararea. Am mai discutat despre subiecte de politica externa", a precizat Traian Basescu, in cadrul declaratiei comune. (ziare.com)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
24

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
81

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
872

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...