Basescu: Guvernul Boc ar putea fi pastrat pana dupa alegeri

Basescu: Guvernul Boc ar putea fi pastrat pana dupa alegeri

Dupa ce a anuntat in repetate randuri ca in cazul in care Guvernul Croitoru cade va veni cu un nou premier, de aceasta data politic, si dupa ce a amenintat Parlamentul cu dizolvarea in cazul in care si acest al doilea Cabinet pica la vot, presedintele Traian Basescu a lansat duminica seara o a treia varianta: pastrarea Guvernului Boc pana dupa alegeri.

"Dizolvarea Parlamentului e ultimul lucru pe care mi l-as dori. Nu mi-l doresc, chiar daca pot sa fac acest lucru imediat dupa revalidare", a declarat seful statului intr-o emisiune la Prima TV, precizand inca o data ca a facut o eroare de exprimare atunci cand a anuntat ca poate face acest lucru chiar pe 7 decembrie.

"In acest moment nu pot sa fac altceva decat sa aplic Constitutia: nu am un plan A si un plan B (...)Mai este varianta sa spunem ca ramanem cu acest guvern pana la prezidentiale si presedintele ales sa isi desemneze premierul pentru a nu risca conditii de dizolvare a Parlamentului inainte de alegerile prezidentiale(...) Exista deci varianta sa ii las viitorului presedinte posibiliatatea de a-si alege premierul", a anuntat Traian Basescu.

Mai mult, seful statului a plusat anuntand nu va lua aceasta decizie pana nu va avea o discutie cu reprezentantii FMI, ca "sa ii conving sa faca vizita de evaluare, chiar si cu un guvern care a fost revocat de Parlament, si sa ne primim transele de bani la timp".

"Nu pot contempla, fara sa fac nimic, o situatie generata de clasa politica. Este modul cum a gandit Parlamentul nostru. Nu ai ce sa faci! Se putea face treaba asta pe 7 decembrie", a mai adaugat seful statului referindu-se la daramarea Guvernului cu o luna inainte de alegeri.

Desemnarea lui Klaus Johannis este imposibila

Seful statului a spus foarte raspicat ca nu il va desemna niciodata pe Klaus Johannis ca si premier, mai ales ca, in opinia sa, ultimele zile au aratat ca acesta este usor de manipulat.

"Eu nu cred ca e greu de manipulat. Uitati, putem sa spunem ca si-a dorit sa fie premier si nu a stiut cum se desemneaza acesta. Dar din pacate, dupa ce a vazut ca s-a desemnat un prim-ministru legal, conform Constitutiei, inca se mai mentine in acest joc, si asta imi ridica un mare semn de intrebare", a subliniat seful statului precizand ca "sunt niste televiziuni care il folosesc si incearca sa mentina o stare de confuzie totala" in aceasta privinta.

"Am foarte mult respect pentru domnul Klaus Johannis, dar desemnarea domniei sale, pentru ce stiu eu ca se afla in spate, este imposibila", a punctat seful statului.

Daca Lucian Croitoru era desemnat la Golden Blitz il refuzam

"Daca cineva mi-ar fi aratat ca domnul Lucian Croitoru a fost desemnat la Golden Blitz, intr-o discutie cu Hrebenciuc, cu Iliescu, l-as fi refuzat, dar desemnarea domnului Croitoru s-a facut in urma unei discutii cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu", a continuat Traian Basescu.

Seful statului a dezvaluit de ce a refuzat Croitoru sa preia Guvernul la inceputul formarii coalitiei PD-L-PSD, in decembrie 2008. "I-am spus ca este un guvern politic, deci va trebui sa aveti o optiune. Mi-a spus: Eu in politica nu intru! Eu sunt bancher, vreau sa imi construiesc o cariera in alt domeniu".

Despre consilieri

Intrebat daca are pareri de rau cu privire la consilierii care l-au parasit in acesti cinci ani de mandat, Traian Basescu a oferit cateva detalii.

"Am o explicatie care poate fi facuta publica: Plesu era prea mare ca sa stea in corsetul unui consilier care trebuie sa puna presedintelui la dispozitie solutii, variante, idei. Nu am avut nicio disputa cu Andrei Plesu, nici cu Renate Weber, chiar imi aduc aminte ca a venit la mine plangand spunand ca e foarte bolnava. Pe urma am vazut-o extrem de agresiva. Dar nu vreau sa dau o explicatie, cum nu o sa dau nici despre Adriana Saftoiu".

Intrebat ce parere are despre binecunoscutul articol semnat recent de Andrei Plesu, in care era acuzat de "brutalitate cazona", Traian Basescu a replicat : "Cand un consilier iti da un document important la semnat si il intrebi ce contine si constati ca nu stie, asta nu e brutalitate cazona. Cand un consilier imi da un document la semnat, il gireaza, si cand ai deceptia sa constanti ca nu stie, te intrebi: atatea luni, omul asta a stiut ce mi-a dat la semnat?"

Despre alegeri: Sentimentul meu este ca pot sa incerc

Traian Basescu spune ca a mers prin tara inainte de a se decide daca va mai candida la prezidentiale pentru a vedea daca oamenii il crediteaza sa mai poata "incerca" sa castige un nou mandat un nou mandat la Cotroceni.

"Am incredere in sondajele care nu se dau publicitatii, cele care se dau fac parte din jocul politic, si nu stau rau in ele (...) Dar am mers prin tara pentru a vedea nu daca oamenii ma scuza, pentru ca au vazut ca am fost implicat in diverse confruntari(...) ci ma interesa:
"are romanii sunt dispusi sa mai mearga inainte, sa ma crediteze in continuare ca sa termin ce este de facut?" Sentimentul meu este ca pot sa incerc", a declarat Traian Basescu.

Oricine poate sa castige

Seful statului s-a aratat convins ca nu vom avea parte de o campanie murdara, chiar daca s-au lansat numeroase zvonuri in acest sens, cel putin nu din partea sa.

"Eu am avut probe ca la un moment dat sa il lovesc foarte rau pe un contracandidat din 2004, nu va spun care, chiar de la colegii lui", a dezvaluit presedintele, argumentand ca nu are de gand nici acum sa apeleze la astfel de mijloace.

Intrebat care este cel mai puternic contracandidat, Traian Basescu a raspuns: "Criza este cel mai puternic adversar al meu. In rest sunt oameni politici normali, care pot castiga ca si mine. Mai ales ca exista o polarizare extrema iar cel care va intra in turul doi va coagula tot electoratul celorlalti.

Sunt decis sa fiu fair-play si ceilalti contracandidati ar trebui sa ia foarte in serios sugestia pe care o fac pe site-urile mele de campanie de a ramane in limitele bunului simt".

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
186

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
188

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
273

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...