Băsescu despre unirea României cu Moldova: Nu voi mai fi în viaţă când se va întâmpla

Băsescu despre unirea României cu Moldova: Nu voi mai fi în viaţă când se va întâmpla

 TRAIAN BASESCU  

Preşedintele Traian Băsescu a spus, într-un interviu pentru Financial Times, că perspectiva unei uniri a României cu R. Moldova este doar o viziune şi nu va mai fi oricum în viaţă când se va întâmpla aceasta, dacă se va întâmpla.

Băsescu a precizat însă că în ciuda faptului că românii consideră la unison Basarabia ca fiind teritoriu românesc, "spiritul unificator" nu este extrem de activ în România şi cu atât mai puţin în R. Moldova. În ceea ce priveşte declaraţia sa referitoare la Transnistria, din interviul acordat luna trecută în Evenimentul Zilei, Băsescu a precizat pentru Financial Times că nu a intenţionat să facă vreo prognoză teritorială, ci a fost doar "o neglijenţă de exprimare, care a dat naştere la multe interpretări".

Referitor la Rusia, Băsescu şi-a menţinut declaraţia că există o neîncredere reciprocă în relaţiile bilaterale.

Întrebat dacă vede posibilă unirea României cu R. Moldova în 25 de ani, aşa cum a sugerat în interviul pentru Evenimentul Zilei, Băsescu a precizat că a fost "extrem de clar că politicienii nu pot face asta".

"Obiectivul nostru politic este să sprijinim Moldova să devină o ţară UE. Aceasta este ce pot face politicienii, cu condiţia să existe un guvern cu o astfel de orientare şi la Chişinău", a precizat Băsescu. "Altfel, a adăugat el, dacă întrbaţi orice român dacă Moldova este parte a României, va răspunde că da. Însă în UE vom fi împreună oricum. Dacă ceva mai mult este destinat să se întâmple, aceasta nu poate fi decis de politicieni, va fi decis de popoarele înseşi", a spus preşedintele, reluând ideea din interviul pentru Evenimentul Zilei.

Întrebat de FT dacă totuşi crede că sunt perspective ca graniţa să dispară şi să existe o singură ţară în 25 de ani, cum a menţionat în urmă cu câteva săptămâni, Băsescu a repetat: "Doar dacă poporul va dori să facă aceasta".

Întrebat dacă şi moldovenii se văd ca fiind români, Băsescu a răspuns negativ şi a explicat că în Moldova sentimentul, spiritul unificator nu este foarte activ. "Chiar şi aici, în România, spiritul unificării nu este extrem de activ", a menţionat preşedintele.

"Deci aceasta este poate un fel de viziune, dar nu în mod necesar una care se va împlini?", a întrebat reporterul. "Nu, este o viziune, o simplă viziune. În orice caz, nu voi mai fi în viaţă când aceasta se va întâmpla, dacă se va întâmpla!", a răspuns Băsescu.

Întrebat despre relaţia cu Rusia, preşedintele a repetat că există o lipsă de încredere între Bucureşti şi Moscova, de ambele părţi. "Probabil vom avea nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a începe să avem încredere unul în celălalt", a spus şeful statului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
307

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
341

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
283

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...