Băsescu: Bietul ex-Rege a fost atras într-un joc politic

Traian Băsescu continuă atacurile la adresa Casei Regale. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "bietul ex-rege" a fost atras într-un joc politic. El a lansat un atac dur şi la adresa Principelui Radu, ginerele Regelui Mihai, despre care a spus că batjocoreşte Constituţia: "Pentru omul acesta, Constituţia e o bazaconie".

"România nu are un rege, ci un ex-rege. Eu trebuie să am responsabilitatea termenilor. Obligaţia mea e să apăr Constituţia ţării, să o respect. Eu nu pot intra în acest joc mic în care să mă fac că România are un rege ca să nu mă atace presa, nu mă pot face să nu văd că domnul Duda joacă un rol de prinţ consort. Cum credeţi că şeful statului român poate tolera afirmaţiile domnului Duda: "Povestea cu Constituţia e o bazaconie". Pentru omul acesta, Constituţia e o bazaconie. Nu numai mentalitatea mă face să resping orice apropiere de acest joc politic. Pentru că bietul ex-Rege nu îşi dă seama că a fost împins într-o partitură. E problema dânsului relaţia cu domnul Voiculescu, cu PSD-ul, cu PNL-ul. Duda a mai declarat că prevederile din constituţie sunt trucuri juridice. Ţara asta s-a sprijinit pe Constituţie din 1992 până acum. Abuzurile au fost stopate prin prevederile acestei Constituţii. Sau Aşa cum există un articol care spune că articolul 1 nu poate fi schimbat, poate fi scris un alt articol care să prevadă că poate fi schimbat articolul 1 al Constituţiei. Deci domnul Duda habar nu are ce scrie în Constituţie. Are penultimul articol care face nerevizuibil Articolul 1 şi multe altele. Probabil ar putea afla că există soluţie constituţională, care nu e o bazaconie, şi poate propune actualului Parlament să se transforme în constitutantă. sunt convins că PSD şi PNL ar pleda pentru o Constituţie nouă în care să introducem monarhia. Dacă nu este un joc în care ex-Regele Mihai a devenit un personaj implicat într-un joc politic generat de Voiculescu, PSD şi PNL, pot să exprime intenţia de a face o nouă Constituţie", a spus Băsescu, la B1.

Preşedintele a subliniat că 80% dintre români vor să îşi aleagă preşedintele: "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?"

"Nu cred că e un act care încalcă Constituţia să meargă să citească un discurs Regele în Parlament. Când se consideră, Parlamentul poate să creeze condiţii ca un personaj, o personalitate să se adreseze Parlamentului. Nu putem spune că ex-Regele Mihai nu e o personalitate. Este singurul şef de stat în viaţă din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu o să mă duc la şedinţă. Nu am niciun motiv să mă duc", a spus Băsescu.

Preşedintele a continuat cu un alt atac la adresa Principele Radu: "Duda candida acum un an şi ceva la preşedinţie. Să se hotărască ce vrea să fie. E un actor care joacă un rol. Probabil că nu are nici simţul ridicolului".

Băsescu a mai spus că simpatizează monarhia: "Nu am alergie la ideea de monarhie. Dimpotrivă, pot să spun că simpatizeze regimul monarhic. Totul este dacă tot ai semnat un act de abdicare pentru tine şi urmaşii tăi... Am mare respect pentru ce a făcut monarhia în general. Monarhii români nu i-au permis revenirea lui Cuza în ţară. I-au interzis să intre în ţară. Eu am fost revoltat când îl fugărea poliţia pe Regele Mihai prin Aeroportul Otopeni. Pentru că a fost un şef de stat. Azi cred că, a încerca să te poziţionezi undeva deasupra acestei naţiuni, a părea că eşti soluţia, nu cred că reprezintă decenţă. De fapt asta mă deranjează cel mai tare".


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Panică în zona Gării Botoșani, incendiu în sediul unei societăți comerciale! (Foto, Video)

astăzi, 14:40

Un incendiu violent a izbucnit ,luni, 28 octombrie, la prânz, în subsolul unui bloc de pe strada Gării din municipiul Botoșani. Arhiva unei societăți comerciale, piese de mobilier...

Până pe 31 octombrie se fac înscrieri pentru Festivalul-Concurs de creație și interpretare a Piesei de Teatru într-un Act ”Mihail Sorbul”!

astăzi, 13:43

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, reamintește persoanelor interesate, că se pot face înscrieri pentru Festivalul-Concurs de Creație și Int...

Bicicliștii botoșăneni luați în vizor de polițiști, au fost sau nu ,,cuminți” în trafic!

astăzi, 12:37

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare ab...