Basescu: Avem o mare problema pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in strainatate, trebuie sa ne refacem capacitatea de a-i aduce sub arme daca e nevoie

"Romanii n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorati de starea armatei. Dar Romania trebuie sa-si mareasca efortul de dotare a armatei. Nu sintem o armata atit de nedotata cum pare, dar e clar ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vinatoare, dotare mai consistenta a fregatelor", spune presedintele tarii.

Presedintele Traian Basescu a fost invitat miercuri la ora 11:00 la emisiunea Adevarul Live, transmisa de B1 Tv. Traian Basescu a discutat cu jurnalistii Dan Marinescu - redactor sef Adevarul - si Liviu Iolu. Temele au fost situatia din Ucraina, comisia de ancheta Nana, dar si baronii locali.

Traian Basescu la Adevarul Live:

Intrebare: Cum comentati reactia MAE rus?

Traian Basescu:
Si eu sint dezamagiti de actiunile din regiune ale Federatiei Ruse, si am spus-o public. Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci si de Transnistria, si Nagorno-Karabah, si Osertia. Toate aceste conflicte regionale sint ca o salba de insecuritate in jurul Marii Negre. Mai au o caracteristica: pot fi rezolvate de la Moscova, dar pot fi explodate simultan sau pe rind de la Moscova. Eu mi-am dorit mereu o relatie corecta cu Moscova. Nu poate sa ma convinga nici MAE rus, nici Putin, ca Rusia nu genereaza conflicte si instabilitate regionala.

-Ati avut o intilnire cu lavriov la Haga. Ce ati discutat?

-A fost o intilnire absolut privata, nu pot spune ce am discutat. Dar in orice comunicare cu oficiali rusi sau americani imi mentin pozitia publica. Anul trecut s-a semnat acord de cooperare cu Rusia la nivel de consiliu de securitate. Deci relatia functioneaza - nu ne pupam, dar functioneaza, avem ambasade.

-Ati avut vreo intrevedere cu ambasadorul rus de la inceperea conflictului din Crimeea?

-Nu eu, ci consilierii mei, acesta e nivelul.

-Putin a trimis o scrisoare catre 18 state UE, printre care si Romania, despre gazul rusesc.

-Au fost 2 scrisori. Una de la Putin si una de la Gazrpom, care reda pasaje din contractul cu Ucraina. Romania a fost una din tarile care au initiat ideea ca Comisia Europeana trebuie sa negocieze in numele celor 18 state. Aici lucrurile trebuie privite corect, cu atit mai mult ca si Ucraina recunoaste o datorie de 2 mld euro spre Gazprom. Nimanui nu-i poti sa livreze gaze fara sa platesti. Mi se pare incorect ca Moscova a marit cu 80% pretul gazului pentru Ucraina intr-un moment cind stia ca Ucraina e intr-o criza teribila.

Scrisoarea lui Putin e corecta, in opinia mea. Punctul legat de datoria Ucrainei e un punct. Pe de alta parte arata riscul ca Ucraina sa preleveze gaze din conducte daca Gazprom stopeaza livrarea catre Ucraina,d ar mentine livrarea catre Europa.Problema datoriei Ucrainei a fost discutata si in ultimul Consiliu European. Dam acum Ucrainei bani sa-si plateasca datoria? Decizia a fost nu, sa asteptam incheierea acordului Ucrainei cu FMI.  Parerea mea e ca Ucraina trebuie sa ceara reesalonarea datoriei catre Rusia pentru gaze. Romania cred ca ar proceda la fel. E clar ca Ucraina tebuie ajutata de FMI, CE, Banca Mondiala sa rezolve problema.Aceasta scrisoare care a fost exagerat interpretata sta in criterii tehnice. Sigur, putem sa mergem si in latura cealalta: de ce acum Rusia ameninta? E simplu, pentru ca e o datorie de 2 mld euro.

A doua scrisoare a venit din Gazprom, care citeaza articole din contractul bilateral cu compania de gaze din Ucraina. Arata clar ca e o problema dpdv comercial. In fata argumentelor comerciale, nu poti sa vii sa pui in seama politicului.

-In cazul unui conflict armat in Ucraina, care sint pasii Romaniei?

-Actiunea guvernului de la Kiev e una corecta. Trebuie sa-si faca ordine in tara, autoritatea legitima a statului ucrainean trebuie restabilita pe intreg teritoriul. E clar ca Federatia Rusa are in Estul Ucrainei militari specializati pentru astfel de operatiuni. E clar ca Federatia Rusa are responsabilitati majore in sustinerea tacita si cu elemente specializate in Slaviansk, Donetk, Odessa. Se apropie de Gurile Dunarii. Care vor fi costurile operatinilor de azi? Vom vedea. Daca as fi sef de stat as cere minim de violenta si maxim de eficienta, dar violenta nu poate fi exclusa.

-Ati pomenit de gurile Dunarii si mi-am amintit de scandalul Bistroe. Daca acolo va fi Federatia Rusa la gurile Dunarii?

-Daca va fi. E clar ca un obiectiv strategic al Rusiei e sa aiba acces la Dunare. Rusia avea cea mai mare flota la Dunare, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea granita. Romania nu are o amenintare directa. Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO. Acum vedem valoarea intrarii in NATO, si mai ales consolidarea relatiei cu SUA. Pe de alta parte, Romania face parte din regiunea cu Ucraina. Daca regiunea va fi cotata ca regiune de risc, si Romania va avea de pierdut, costul imprumuturilor va creste.

-Dar Romania a atras imprumuturi cu dobinda mica.

-Pentru ca analistii politice, ca si mine, nu prevad invadarea UCrainei de catre Rusia. Invadarea Ucrainei ar insemna provocare regionala. Investitiile straine directe ar fi mult mai putine in caz de agresiune. Cred ca tinta Rusiei e federalizarea Ucrainei si controlul estului Ucrainei sa controleze tara si incet-incet sa se apropie de gurile Dunarii. NATO nu va interveni militar in Ucraina in cazul unei invazii rusesti,dar va lua masuri economice dure. Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata de Rusia. Ar fi razboi, indiferent ce tara NATO ar fi atacata. Dar regional trebuie creat echilibru militar.
Pana la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO in baltice, Polonia, Romania. Numarul de militari NATO in CSAT a fost deja aprobata o crestere pina la 1600. Legea privind rezervistii e o solutie discutata. Saa pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme. Avem o mare problema pentru ca foarte multi rezervisti sunt la munca in strainatate. Va trebui sa ne refacem capacitatea de a ne aduce rezervistii sub arme daca e nevoie.

Mai e o problema: balticii, Polonia, Romania - toti am strigat sa vina americanii. Dar ce obligatii are contribuabilul american sa plateasca singur pentru securitatea noastra? Ei bine, guvernele trebuie sa inteleaga ca este un imperativ cresterea capacitatii armatei romane. E clar sa se fac investitii, unel ne-publice, se cumpara al 7-lea avion Spartan, se termina programul Piranha cu masini de lupta, s-au dat avansurile pentru avioanele F-16. Deci se fac niste eforturi. Mai avem un mare avantaj: avem o armata instruita in teatrele de operatii in Irak, Afganistan, Balcani. Avem o armata cu trupe instruite. Avem si centrul NATO de la Oradea pentru culegere de informatii in teatrele de informatii. Romanii n-ar trebui sa fie extrem de ingrijorati de starea armatei. Dar Romania trebuie sa-si mareasca efortul de dotare a armatei. Nu sintem o armata atit de nedotata cum pare, dar e clar ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vinatoare, dotare mai consistenta a fregatelor.

Mutarea lui Ponta la MApN e un semn foarte prost, sper ca l-a inteles si el. Daca nu voia sa-l asculte nimeni, trebuia sa se duca la pestera Scarisoara.  A fost o mare minciuna: nu a fost ascultat biroul premierului, ci infractorul Duicu.


CITESTE MATERIALUL COMPLET AICI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

astăzi, 20:10

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

astăzi, 19:30

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

astăzi, 18:40

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...