Basescu, amendat pentru afirmaţii rasiste, după ce a spus că romii "trăiesc din ce fură"

Presedintele Traian Basescu are de platit o amenda de 600 de lei pentru afirmatii rasiste, dupa ce a pierdut procesul impotriva Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Consiliul l-a amendat pe seful statului pentru discriminare la adresa comunitatii rome, insa Traian Basescu a contestat decizia si a actionat in instanta in luna februarie a acestui an, transmite Digi 24.

Traian Basescu a fost amendat cu 600 de lei, pe data de 10 februarie, pentru niste declaratii referitoare la romii nomanzi, facute in noiembrie 2010, in capilata Sloveniei, Ljubljana.

Presedinte a spus ca romii "traiesc din ce fura"

Presedintele a afirmat atunci, referindu-se la romii nomazi, ca "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Ulterior, CNCD a decis sa il amendeze pe presedinte, considerand aceasta afirmatie discriminatoare la adresa minoritatii rome. Hotararea a fost luata in sedinta din 10 februarie a Colegiului director al CNCD, cu sase voturi "pentru" si doua "impotriva", relateaza ziare.com.

CNCD a hotarat ca afirmatia sefului statului din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre romii nomazi "foarte putini vor sa munceasca" si "multi dintre ei, in mod tradttional, traiesc din ce fura" reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

"Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare", se arata intr-un comunicat al consiliului.

Presedintele a fost reclamat la CNCD pentru aceste afirmatii de asociatia Romani Criss.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca declaratia respectiva a fost facuta in timpul unei vizite oficiale si a fost enuntata dupa ce i s-a cerut "sa rezume abordarea Statului Roman fata de subiectul integrarii comunitatii rome".
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Consiliul Județean Botoșani și mai multe primării din județ, verificare de Garda de Mediu. Amenzi de 255.000 de lei!

astăzi, 09:16

„Conform Planului Anual General de Activităţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani a demarat acţiunile de inspecţie şi control pentru verificarea stadiului de re...

S-a izbit într-un copac, apoi a luat foc: Mașină făcută scrum pe un drum din Botoșani! (Foto)

astăzi, 08:34

S-a intâmplat în localitatea Ibănești. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și sp...

Două școli din Botoșani vor fi decorate astăzi la Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis!

astăzi, 08:09

Pe final de mandat, Klaus Iohannis va acorda câteva distincții  prin care Administrația Prezidențială anunță că onorează „rolul esenţial al tuturor celor care sunt parte a pr...