Baronii locali de peste tot nu vor să depindă de centru: Alegerea şefului CJ prin vot uninominal, nu de către consilieri!

Liderii partidelor politice încearcă să limiteze puterea președinților de consilii județene anulând regula prin care aceștia erau aleși uninominal. Comisia de cod electoral a decis ca ei să fie aleși de către consilierii județeni, așa cum s-a întâmplat în România până în 2004.

Alegerea președinților de consilii județene de către consilieri, votată de comisia electorală, agită apele în partidele politice. În ciuda acestor proteste, parlamentarii din comisia electorală nu renunță la propunere.

Liderii partidelor politice încearcă să limiteze puterea președinților de consilii județene anulând regula prin care aceștia erau aleși uninominal. Comisia de cod electoral a decis ca ei să fie aleși de către consilierii județeni, așa cum s-a întâmplat în România până în 2004. Cum consilierii județeni sunt aleși pe listă de partid, liderii de la centru vor putea influența desemnarea șefilor de județe. Conform Romania Libera, măsura este contestată de șefii de CJ, atât din interiorul PSD, cât și de cei din PNL. Cu mici excepții, aceștia cer menținerea actualei reguli privind alegerea într-un singur tur de scrutin, pentru că în aceste condiții ar porni ca favoriți, deoarece ar putea fi aleşi cu procente mici. Nici politicienii de la centru, nici cei din teritoriu nu vor, în mod real, alegeri în două tururi de scrutin, care ar oferi o legitimitate crescută celor care câștigă.

Pentru a ajunge la această soluție, parlamentarii din comisia electorală au recurs la o stratagemă. PNL a propus alegerea președinților de consilii județene uninominal, în două tururi de scrutin, iar PSD a solicitat să fie aleși într-un singur tur, așa cum este și în prezent.

În mod previzibil, niciuna dintre cele două propuneri nu a întrunit două treimi din voturi, scorul necesar pentru adoptarea principiilor legislației electorale. În acel moment, președintele comisiei, Valeriu Zgonea (PSD), a înaintat o așa-zisă soluție de compromis, care fusese discutată informal între reprezentanții partidelor: alegerea șefilor de județe de către consilieri. Propunerea a fost admisa cu 14 voturi pentru și o abținere – din partea UDMR.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...

Mihaela Arhip: ”Aprindem candela ca să îngenunchem noi în faţa luminii ei, nu ca să-i îngenunchem pe alţii” (Foto)

astăzi, 11:30

Pe cei care încă mai cred că sensibilitatea este un defect, îi rog să treacă la pas printre oamenii despre care am scris, printre necunoscuţii despre care, poate, voi scrie, printre O...

Serviciile Secrete americane avertizează Casa Albă: Dorința Ucrainei va provoca represalii puternice ale lui Putin

astăzi, 10:50

Războiul condus de către liderul de la Kremlin trece prin momente critice, mai ales de când trupele Kievului au pătruns în regiunea rusă Kursk. Acum, Serviciile Secrete americane au...