Banca Mondiala recomanda Romaniei sa elimine sporul de vechime

Romania trebuie sa elimine sporul de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat, recomanda Banca Mondiala, potrivit unui raport comandat de fostul guvern in 2008 si aflat, in prezent, in analiza reprezentantilor Executivului.

"Stimulentele pentru performanta sunt subminate de ponderea acordata sporului de vechime si legaturii slabe cu responsabilitatile muncii. Prin urmare, cei care au responsabilitati mai mici pot acumula salarii mai mari doar datorita numarului de ani lucrati in sectorul public. Sporul de vechime trebuie redimensionat in timp si eliminat in final", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Institutia recomanda Executivului sa imbunatateasca "practicile actuale de monitorizare a ocuparii si salarizarii" si atrage atentia ca "alocatiile si bonusurile reprezinta o cota mult prea mare din totalul remuneratiei". Expertii Bancii sugereaza autoritatilor romane sa ia exemplul tarilor europene unde "primele se limiteaza la aproximativ 10-20% din salariul de baza si au in vedere performanta de-a lungul anului precedent".

"In practicile salariale europene primele nu sunt ceva obisnuit - in general se considera dificila realizarea unui sistem de prime in serviciul piublic, sistem care sa fie obiectiv si sa motiveze personalul. Intr-un sistem de salarizare pe baza performantei trebuie ca managerii si personalul sa cada de acord asupra unor obiective si a unui sistem de evaluare a performantei in realizarea obiectivelor", explica reprezentantii Bancii Mondiale.

Acestia precizeaza ca, "in sectorul public al tarile europene, salariul de baza este principalul element al venitului total, el reprezentand cel putin 90% din venitul total", se subliniaza in raport.

Totodata, expertii intitutiei internationale sustin ca in Europa beneficiile in natura (ex. locuinte, automobile, telefoane mobile) sunt rare, iar "nivelurile salariale din serviciile publice sunt mai mici in comparatie cu posturile din sectorul privat, ele reprezentand aproximativ 60% - 80% din nivelurile salariale din sectorul privat".

Guvernul ar urma sa faca o estimare a resurselor disponibile pe termen mediu pentru sustinerea cresterilor salariale viitoare si sa redirectioneze o parte din bani "catre acele pozitii care au fost sub-evaluate inainte in cadrul sistemului salarial".

Raportul intocmit de Banca Mondiala in 2008 a fost comandat de guvernul Tariceanu in vederea reglementarii salarizarii unice in sistemul bugetar si a fost preluat de actualul executiv ca model in elaborarea ordonantei de urgenta ce vizeaza taierea sporurilor si a legii salarizarii personalului din sistemul public, potrivit reprezentantilor din Ministerul Muncii.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
30

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
107

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...