Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la cazul familiei „Decesului 1027”

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la cazul familiei „Decesului 1027”

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul familiei din comuna Vlădeni, din județul Botoșani, respectiv rudele bărbatului înregistrat ca „Decesul 1027” în lista defuncților infectați cu virusul Covid-19. Instituția a trimis o adresă Gabrielei Doroftei, soția botoșăneanului care s-a stins pe 12 mai, prin care solicita răspunsuri cu privire la cele semnalate în articolul Știri.Botoșani.Ro pe această speță.

Mai exact, potrivit documentului transmis, familia este îndemnată să precizeze dacă a fost vizitată de către angajați ai Direcției de Sănătate Publică, dacă aceștia au prezentat legitimații de serviciu, dacă li s-a arătat vreun document pe care ar fi urmat să îl semneze ca urmare a presupusei oferte de 3000 de lei contra admiterii că Petruț Doroftei, în vârstă de 58 de ani, a decedat ca urmare a infectării, dar și dacă au primit un buletin de analize care să ateste diagnosticul și data informării familiei cu privire la măsura autoizolării.

Amintim că familia Doroftei, din localitatea Brehuiești, susține că a aflat despre infectarea bărbatului de 58 de ani, care intrase în stop-cardiorespirator în urma unui infarct miocardic, după ce au fost chemate la morgă, să preia cadavrul în vederea înmormântării. Gabriela Doroftei a povestit că a discutat cu o femeie care i-a precizat că este angajată a DSP Botoșani, iar fiica defunctului, Ana Doroftei, a relatat că o delegație formată dintr-„un domn și o doamnă” a venit la domiciliul acestora cu propunerea de a oferi bani pentru semnarea unui act. DSP Botoșani infirmă cu vehemență o asemenea posibilitate, subliniind că funcționarii DSP nu se deplasează la domiciliile aparținătorilor infectaților cu Covid-19, ci mențin legătura exclusiv telefonic.

Din informațiile oficiale, bărbatul a fost diagnosticat pe 11 mai cu Covid-19, însă familia a arătat că a primit vestea abia pe 13, telefonic, în timp ce se aflau la Spitalul Județean, cu toate că personalul din cadrul morgăi nu ar fi știut despre infectare la momentul sosirii Gabrielei Doroftei. Mai mult, o chitanță de îmbălsămare a fost încasată de „Mavromati”, deși acest procedeu este interzis în cazul cadavrelor COVID.

Șefa DSP, Monica Adăscăliței, a explicat că primul contact cu familia s-a realizat pe 13 mai, „exact în data când rezultatul pozitiv al testului a fost comunicat de Spitalul Județean și simultan cu decesul”, deși în realitate moartea survenise cu o zi înainte. În același timp, tot directorul DSP Botoșani a precizat că buletinul de analize pozitiv la testul COVID trebuie solicitat de către familie. Întrebată de ce procedura nu este aplicată și în cazul buletinelor negative, Adăscăliței a evitat un răspuns clar.

Inclusiv Poliția a demarat o anchetă in rem în acest caz, însă au concluszionat că lispa de coerență, informațiile incomplete sau contradictorii și insuficiente oferite de familie fac imposibilă confirmarea unui scenariu în care o entitate să ofere bani pentru recunoașterea survenirii decesului ca urmare a infectării, în special în contextul în care, legal vorbind, medicul este singurul în măsură să stabilească și își asumă diagnosticul.


 

Spune-ne opinia ta