Avertismentul unui cunoscut medic, după ce două persoane s-au intoxicat în beciul locuinței: „Fierbe tulburelul! Atenție, nu e de glumit!”

Un cunoscut medic din România trage un semnal de alarmă, după ce două persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe intoxicate în beciul locuinței.

Avertismentul unui cunoscut medic, după ce două persoane s-au intoxicat în beciul locuinței: „Fierbe tulburelul! Atenție, nu e de glumit!”

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că un bărbat, în vârstă de 85 de ani și o femeie, de 74 ani, sunt în stare critică, după ce au ajuns la UPU fiind găsiți intoxicați în beciul locuinței. Astfel, cadrul medical avertizează că nu este de glumit când vine vorba de fermentarea mustului.

„Fierbe tulburelul. Atenție, nu e de glumit! Fermentarea mustului produce victime colaterale. Un bărbat de 85 de ani și o femeie de 74 de ani sunt în stare critică au ajuns deja la UPU după ce au fost găsite intoxicate în beciul unei locuințe”, a scris pe pagina sa de Facebook medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul ieșean spune că intoxicația inhalatorie cu gaze de fermentație creează mari probleme în această perioadă. Doar în Moldova au fost înregistrate 10 persoane afectate de fierberea mustului. Trei au murit, iar șapte au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă.

Ultimele victime au fost din Cucuteni - o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată, iar soțul de 81 a necesitat asistență medicală de urgență. Primul deces datorat tulburelului a fost la Bacău, un pacient de 26 de ani din Zapodia, iar alte două persoane intoxicate, de 45 şi 65 de ani, din aceeași familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a verifica cum fierbe tulburelul. În doar o oră alte două persoane au fost victimele intoxicațiilor cu gaze de fermentație la Vaslui”, a completat medicul.

De aceea, dr. Tudor Ciuhodaru oferă o serie de recomandări, dar și de avertismente.

Ce trebuie să știți pentru a nu vă intoxica.

1. Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creștere.

2. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.

3. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.

4. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantității de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.

5. Gravitatea acestui tip de intoxicație e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.

6. Aspectele clinice pot varia de la simple amețeli, cefalee, grețuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.

7. Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.

8. Pacienții pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii.

Atenție (!!!) Niciodată:

1. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilație corespunzătoare.

2. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.

3. Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Rețineți:

1. Sunteți mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveți probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțați întotdeauna pe cineva că veți intra într-un spațiu închis în care fierbe vinul.

3. Asigurați înainte ventilația corespunzătoare.

4. Verificați nivelul oxigenului din încăperea în care intrați, eventual cu o lumânare aprinsă.

5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

6. Salvatorul poate deveni ușor o victimă.

7. Dacă intrați într-o încăpere în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani pierde și meciul din a doua rundă de SuperLigă!

Vineri, 19 Iulie 2024
249

FC Botoșani a întâlnit în a doua etapă din noul sezon al SuperLigii României pe echipa Poli Iași. Meciul disputat între cele două echipe moldovene a început la ...

Copiii unei Case de Tip Familial din județ, informați de polițiști despre riscurile consumului de droguri! (foto)

Vineri, 19 Iulie 2024
91

În cadrul campaniei „Dincolo de aparenţe”, au fost purtate discuții cu minorii Casei de Tip Familial „Cuore" Pomârla, care au vizat legislaţia în vigoare &i...

Pompierii botoșăneni, alături de copiii aflați în tabără, ce informații le-au transmis! (foto)

Vineri, 19 Iulie 2024
60

Au fost implicați elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani din comuna Vorona, iar pompierii le-au explicat copiilor cele mai importante măsuri de protejare a vieții: cum să acțion...