AVERTISMENT ANM: Un CICLON afectează Bulgaria şi poate veni şi în România

AVERTISMENT ANM: Un CICLON afectează Bulgaria şi poate veni şi în România
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va decide miercuri dacă se impune emiterea unui cod portocaliu de ninsori, din cauza unui ciclon din Bulgaria care ar putea afecta şi România, a anunţat conducerea ANM într-o reuniune la Palatul Victoria.

"Ciclonul care produce acest viscol în România este situat undeva în Bulgaria. În funcţie de poziţionare, cu cincizeci de kilometri mai sus sau jos, mâine dimineaţă putem veni cu cod portocaliu sau putem reduce ca dimensiune aria cu care va fi afectată România. Deci, mâine dimineaţă, pe această atenţionare care este în vigoare, vom veni cu precizări privind cantităţile de zăpadă", a spus Ion Sandu, directorul ANM.

Judeţele care ar putea fi afectate mai puternic de acest ciclon sunt Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi.

Sandu a precizat că în aceste judeţe viteza vântului va creşte semnificativ începând cu această noapte, iar rafalele vor dura până joi seara, în timp ce ninsoarea va începe miercuri după-amiază.

La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a lansat un apel atât către reprezentanţii autorităţilor locale, cât către cetăţeni pentru a ţine cont de avertizările meteorologice.

"Pe cei din zona de sud-est a ţării, judeţele care au fost menţionate, vă rog să luaţi măsuri de prevenire a fenomenelor meteorologice extreme pentru ziua de mâine. Dacă situaţia o impune, se pare că va fi cod portocaliu, nu cod galben, astfel că trebuie să luăm măsuri ferme şi hotărâte ca oamenii să nu rămână înzăpeziţi. Încă o dată fac apel pe această cale şi la cetăţeni, atunci când se dau avertizările meteo, dar în acelaşi timp şi la prefecţi, la preşedinţii de consilii judeţene, la primari, să înştiinţeze lumea să încerce să nu se deplaseze spre acele zone unde există pericol de viscol şi de vânt puternic", a spus Duşa.

Meteorologii au emis deja o nouă avertizare cod galben de ninsori şi vânt puternic, valabilă de miercuri, ora 2.00, până joi la ora 20.00, în Bucureşti şi 13 judeţe din estul şi sudul ţării.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în Dobrogea, în sudul şi estul Munteniei şi în sudul Moldovei vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale ce vor depăşi 60 - 70 de kilometri pe oră.

În aceste zone va ninge, cu precădere începând de miercuri după-amiază, iar în judeţele Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi va fi viscol, vizibilitatea fiind redusă.

În următoarele zile vremea va fi în răcire în toate zonele, devenind geroasă în cursul nopţilor şi dimineţilor în estul şi în centrul ţării, a precizat ANM.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Vaslui, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Constanţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman.


realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
44

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
229

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
99

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...