Avaria pentru care șoferii pot fi sancționați dacă nu anunță poliția imediat!

Codul Rutier prevede o serie de reglementări cu privire la starea autoturismelor care circulă pe drumurile publice. Anumite defecțiuni trebuie remediate imediat pentru ca șoferii să nu fie sancționați.

Avaria pentru care șoferii pot fi sancționați dacă nu anunță poliția imediat!

   Foto: Arhivă Știri.Botoșani.Ro

Un parbriz crăpat nu pare a fi o problemă pentru șoferii care circulă pe drumurile publice. Mulți ignoră prevederile legale cu privire la acest tip de defecțiune, crezând că pot circula astfel o perioadă mai lungă.

În realitate, lucrurile stau altfel.

Ce prevede Codul Rutier

Parbrizul este considerat un element de siguranță al unui autoturism. Din acest motiv, Codul Rutier interzice șoferilor să circule pe drumurile publice dacă acesta este avariat. Legea prevede o anumită procedură în cazul înlocuirii acestuia, iar conducătorii auto trebuie să se conformeze și să o respecte, dacă nu vor să se aleagă cu sancțiuni.

 

Un parbriz auto este produs dintr-o sticlă special tratată astfel încât să-i ofere o rezistență cât mai mare, în cazul unui impact. Sticla din care este făcut parbrizul nu se sparge foarte ușor, iar atunci când se întâmplă, cioburile nu sunt periculoase, ca în cazul sticlei normale.

În cazul în care parbrizul este avariat în trafic, șoferul trebuie să anunțe poliția sau firma de asigurări. Pentru înlocuirea acestuia este nevoie de un aviz din partea autorităților.

Procedura pentru parbrizele avariate în trafic

Dacă nu este vorba despre un accident grav, șoferul are la dispoziție 24 de ore să anunțe poliția despre avarierea parbrizului. Asta pentru că în cazul înlocuirii parbrizului și acoperirii cheltuielilor din poliția de asigurare este nevoie de un aviz al autorităților, scrie Gândul.

Totodată, șoferii trebuie să solicite poliția dacă în accident a rezultat rănirea unei persoane. În astfel de cazuri, se deschide o anchetă și se fac cercetări legate de împrejurările în care s-a produs accidentul rutier.

În cazul în care nu există victime, Codul Rutier prevede că spargerea parbrizului trebuie raportată la o secție de poliție. Legea prevede o serie de situații în care șoferul trebuie să meargă să anunțe evenimentul:

  1. dacă în incident nu a fost implicată decât mașina cu parbrizul avariat;
  2. dacă în eveniment au fost implicate trei sau mai multe vehicule;
  3. dacă au fost provocate daune către o terță persoană;
  4. dacă se încheie o constatare amiabilă, în cazul în care în incident a fost implicat și un alt vehicul;
  5. dacă parbrizul a fost spart cu o piatră aruncată de roata altui vehicul;
  6. dacă parbrizul spart a fost descoperit în timp ce mașina era în parcare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vizită de lucru internațională la Poliția de Frontieră Botoșani! (Foto)

Wednesday, 28 May 2025

Miercuri, 28 mai, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani a avut onoarea de a primi vizita unei delegații oficiale din cadrul Guardia Civil – Spania, însoțită de coleg...

Furia apelor face ravagii în localitățile botoșănene, peste 50 de gospodării afectate și zeci de persoane evacuate! (Foto)

Wednesday, 28 May 2025

Pompierii, împreună cu polițiștii, jandarmii și autoritățile locale din județul Botoșani au acționat, în ultimele 48 de ore, pentru sprijinirea populației, prevenirea unor situa...

Jandarmii botoșăneni au intervenit în sprijinul pompierilor, în localitățile afectate de inundații! (Foto)

Wednesday, 28 May 2025

La solicitarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Botoșani, jandarmii botoșăneni au intervenit astăzi în sprijinul pompierilor în localitățile Prisăca...