Miile de copii care asteaptă în acest moment o familie ar putea avea șanse mai mari să primească un cămin. Autoritățile vor să schimbe întreg sistemul de adopție, inclusiv reluarea celor internaționale. Părinții care își doresc să primească în familia lor un copil ar urma să scape de calvarul drumurilor și hârtiilor, în care pierd ani de zile.
Potrivit modificărilor propuse, asistenții maternali vor avea mai multă responsabilitate în pregătirea copilului pentru adopție, iar căutarea rudelor până la gradul 4 nu va mai fi obligatorie.
Se dorește simplificarea întregului procesul, astfel încât copiii care au nevoie de o familie să o poată avea mult mai rapid. Acum, durează uneori și ani de zile.
România are în acest moment, în centrele de plasament din grija statului și la familiile de asistenți maternali, 3000 de copiii adoptabili. Pentru ei, peste 1000 de familii au obținut deja atestatul de familie adoptatoare.
Chiar dacă au îndurat luni de așteptare și au trecut printr-un proces greoi, aceste familii nu își pot aduce acasă un copil. Mai au de trecut prin încercările de "potrivire", practic să convingă statul că există o relație între ei și copilul adoptat.
O altă prevedere care va fi scoasă din lege, odată cu noile modificări, vizează eliminarea obligativității acordului rudelor până la gradul patru.
Legea, spun autoritățile, ar putea fi schimbată până la jumătatea anului viitor. Anul trecut, arată datele Ministerului Muncii, durata medie a unei adopții a fost de 10 luni.