Autoritățile de la Botoșani reiau lupta pentru “Grâul Roșu de Botoșani”. Genele aduse în 2017 nu au putut fi multiplicate

Autoritățile din domeniul agricol din județ vor se reia lupta pentru “Grâul Roșu de Botoșani”, un grâu care a rămas în istorie ca cea mai exportată grână, dar care a dispărut complet din fermele de la Botoșani.

Grâul roșu era renumit pentru cantitatea de gluten şi dulceaţa specifică a făinii rezultate. Familiile de cultivatori și mai ales cei care vindeau mai departe grâna se îmbogățiseră în perioada interbelică. Pe atunci, acest tip de grâu pleca din zona Botoșanilor către destinații europene precum Germania sau Marea Britanie.

Tehnologia de cultură a grâului roșu includea fertilizarea exclusivă cu gunoi de grajd. Deși de foarte bună calitate, producțiile la hectar lăsau de dorit – cel mai mult obținându-se circa 1.500 de kilograme la hectar.

Grâului roșu a dispărut de la Botoșani în anii ’60, când în agricultură s-a trecut la îngrășămintele chimice și pesticide. Recoltele obținute au fost aproape necomestibile, iar cum tendința și în agricultură era de industrializare, grâul roșu a fost înlocuit cu alte soiuri mai productive în condițiile noi de cultură.

La acest moment, grâul roșu se mai găsește numai în băncile de gene, iar în 2017 au fost aduse gene la Botoșani, însă nu au putut fi multiplicate.

Autoritățile din domeniul agricol de la Botoșani nu vor însă să se lase și reiau lupta pentru “Grâul Roșu de Botoșani”.

“Am încercat în urmă cu câțiva ani, împreună cu un producător local, să readucem grâul roșu de Botoșani în cultură. Acesta s-a cultivat mult timp în partea de sud est a județului, iar acum sunt mulți producători agricoli care ar vrea să-l cultive. Nu găsim însă o bancă de gene care să ne dea exact sămânța, pe care să o multiplicăm. În urmă cu câțiva ani am găsit câteva semințe la o bancă de gene din Elveția, s-au adus atunci câteva boabe, dar nu am reușit să le multiplicăm în județ. Vrem să reluăm încercările de a aduce în județ grâul roșu de Botoșani, este tradiția noastră agricolă și nu vrem sub nicio formă să renunțăm la această luptă”, a explicat Cristian Delibaș, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Botoșani, în emisiunea “Invitatul de la Știri, din studioul Stiri.Botoșani.ro.

Pâinea obținută cu acest tip de grâu are un gust ușor amărui și o culoare mult mai închisă. Americanii și britanicii sunt singurii care au păstrat cel mai bine genetica grâului roșu, transferând-o la soiuri moderne, cu productivitate crescută și toleranță mare la bolile actuale ale culturilor de păioase.

 

Spune-ne opinia ta