Autoritățile au stabilit modul de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere

Printr-un ordin oficializat în această dimineață, Ministerul Sănătății (MS) a stabilit modul în care se calculează de-acum punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor atunci când sunt implicate într-un accident rutier, care se folosește pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă, informează AvocatNet.ro.

Calculul punctajului traumatologic se face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier. Potrivit legislației, în cazul accidentelor rutiere cu victime, stabilirea despăgubirii pentru acestea se face atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

Astfel, scopul principal al Ordinului MS 2.293/2022, apărut azi în Monitorul oficial nr. 880, este stabilirea punctajul traumatologic în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății persoanelor în urma producerii accidentelor auto.

După cum apare în actul normativ, calculul punctajului traumatologic se face, contra cost, la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România sau a Fondului de Garantare a Asiguraților, de către medici experți evaluatori.

Medicii experți evaluatori sunt, de fapt, medici specialiști sau primari de medicină legală, medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă sau medicii care au absolvit cursul postuniversitar de „Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier".

Pentru calculul punctajului traumatologic, victimele vor fi examinate clinic, în cadrul evaluării fiind verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și identificate aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care au legătură cu accidentul rutier.

Severitatea leziunilor traumatice va fi stabilită ținând cont de trei parametri distincți:

- leziunea traumatică inițială;
- complicațiile post-traumatice - acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
- consecințele post-traumatice permanente - acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor se stabilesc pe baza punctajului traumatologic prevăzut în ordin, prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor. Adică un scor va avea, de exemplu, o vânătaie și altul, mult mai mare, o arsură gravă, pe o suprafață întinsă, ori o fractură sau chiar amputație a unui membru. Lista ce conține punctajul traumatologic poate fi descărcată de aici.

Potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii se realizează atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.

Aceeași lege stabilește, totodată, că valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară de la data producerii accidentului, iar despăgubirile se pot ajusta în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Salariul minim este în prezent 2.550 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție cu zeci de lucrări în tehnici diverse, organizată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani!

astăzi, 17:45

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani și curatoriat de muzeograful Ana Coșereanu și artistul Liviu Șoptelea. Expoziția reunește pe simeze peste ...

Zeci de controale efectuate de Garda de Mediu Botoșani în cursul anului trecut: Ce nereguli au constatat comisarii!

astăzi, 17:15

În acest context, echipe de comisari din cadrul Comisariatului Județean Botoșani au desfășurat în perioada ianuarie – decembrie 2024 un număr de 63 acțiuni de inspecție și co...

(P) Tratamente pentru prevenirea căderii părului: Cum să îți menții sănătoasă podoaba capilară

astăzi, 17:02

Căderea părului este o problemă frecventă care afectează atât femeile, cât și bărbații, din diferite motive – de la stres și alimentație deficitară, până la problem...