Atentie unde va asigurati casa sau masina! Doi brokeri de asigurari si-au pierdut dreptul de a intermedia contracte

Doi brokeri de asigurare nu mai pot intermedia contracte de asigurare, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le-a retras autorizatiile de functionare. Deciziile ASF au fost publicate joi in Monitorul Oficial.

Potrivit unor decizii recente ale ASF, doi brokeri de asigurare nu vor mai intermedia contracte de asigurare, pentru ca autoritatea a retras autorizatiile de functionare la cererea acestora. Este vorba despre InterasigBroker de Asigurare si despre Union First Insurance Brokers.

Totusi, ASF a efectuat si o serie de controale spre finalul anului 2013 la cele doua societati de intermediere in asigurari, in urma carora a constatat o serie de fapte pe baza carora a aprobat cererile de retragere a autorizatiilor de functionare ale celor doi brokeri.

Astfel, in cazul Interasig Broker de Asigurare, ASF a desfasurat un control in perioada 21-23 octombrie 2013, in urma carora a constatat ca prin Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor brokerului de asigurari din 30 mai 2013 s-a decis dizolvarea si radierea societatii, se precizeaza in Decizia ASF nr. 13/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 125 din 20 februarie 2014.

In plus, firma a notificat asiguratorii in legatura cu decizia de dizolvare si radiere a societatii si nu a mai intermediat prime de asigurare si nici nu a mai incasat venituri din comisioane in 2013.

In aceste conditii, ASF a decis sa aprobe cererea Interasig Broker de Asigurare de retragere a autorizatiei de functionare.

Totusi, chiar daca nu mai functioneaza, brokerul de asigurare este obligat sa-si notifica clientii pentru achitarea platilor restante la contractele in curs de derulare direct la asiguratori, fiind direct raspunzator pentru neindeplinirea obligatiilor asumate prin contracte, anterior comunicarii deciziei ASF.

In privinta celui de al doilea broker de asigurare care nu mai poate intermedia contracte de asigurare, Union First Insurance Brokers, ASF a desfasurat doua controale, in data de 25 septembrie 2013 si in perioada 8 octombrie – 11 octombrie 2013, se arata in Decizia ASF nr. 15/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 125 din 20 februarie 2014.

Dupa finalizarea operatiunilor de control, ASF a constatat ca in 2010 s-a dispus suspendarea activitatii societatii, la cerere, pe o perioada de trei ani.

De asemenea, in august 2013, brokerul a transmis catre ASF Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor din 1 iulie 2013 prin care s-a decis dizolvarea si lichidarea voluntara a societatii.

Mai mult, in perioada supusa verificarii, Union First Insurance Brokers nu a efectuat modificari ale actului constitutiv si nu a inregistrat la Registrul Comertului nicio modificare a documentelor pe baza carora a fost acordata autorizatia de functionare.

In plus, in perioada in care activitatea brokerului a fost suspendata, acesta nu a incheiat niciun contract de intermediere cu asiguratorii, nu a intermediat prime de intermediere si nu a incasat comisioane de la societatile de asigurare/reasigurare.

In acelasi timp, brokerul nu a avut litigii cu asiguratorii, reasiguratorii, asiguratii sau salariatii.

Ca urmare a acestor ASF a hotarat sa ii retraga, la cerere, autorizatia de functionare.

Atentie! Dupa retragerea autorizatiilor, brokerilor li se interzice desfasurarea activitatilor de negociere si incheiere de noi contracte de asigurare pentru persoanele fizice sau juridice, acordarea de asistenta pe durata derularii contractelor in curs ori in legatura cu regularizarea daunelor.

Impotriva deciziilor ASF, se poate formula plangere prealabila adresata ASF, in termen de 30 de zile de la data comunicare si de asemenea, se poate sesiza Curtea de Apel Bucuresti in termen de sase luni.

Deciziile recente ale ASF de retragere a autorizatiilor de functionare a celor doi brokeri nu sunt singurele. Patru brokeri de asigurare - reasigurare si-au pierdut dreptul de a mai intermedia contracte de asigurare in septembrie 2013, in baza unor decizii ale ASF. Trei dintre acestia au fost sanctionati de catre ASF cu intreruperea activitatii, ca urmare a neregulilor gasite dupa niste controale, iar unul a decis sa-si suspende activitatea.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost „întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune!

astăzi, 12:15

În urma acestui rezultat, Dinamo se află pe locul trei în clasament, cu 17 puncte. De cealaltă parte, Botoșani a rămas tot penultima, cu 8 puncte. Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fo...

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...