Atentie la vopseaua pentru oua!

Atentie la vopseaua pentru oua!
Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu, a atras atentia romanilor sa nu achizitioneze vopsea pentru oua care contine plumb, intrucat aceasta le-ar putea afecta grav sanatatea. Seful ANPC le recomanda romanilor sa nu cumpere vopsea de oua de la coltul strazii sau de la tarabele din locuri neautorizate intrucat ar putea fi foarte toxica.

De multe ori in piete exista vopsea tipografica sau textila vanduta drept vopsea de oua, atrag atentia reprezentantii autoritatilor. De asemenea, romanii sunt sfatuiti sa verifice si termenul de garantie al vopselei.

Toata lumea stie tehnica vopsirii cu ajutorul colorantilor din comert, dar putini cunosc traditionalele vopseluri folosite candva la colorarea oualor. Daca pentru acest Paste doriti sa incercati ceva nou, daca sunteti adeptele curentului eco sau daca vreti sa va jucati alaturi de cei mici in "laboratorul" bucatariei dumneavoastra, va dezvaluim cateva ingrediente naturale care va vor ajuta sa obtineti culori originale si cateva trucuri pentru a oferi oualor o noua infatisare.

Ingrediente bio
Culori variate, nuante subtile si efecte speciale... asa ceva nu puteti obtine cu ajutorul colorantilor chimici. Dar va vin in ajutor ingredientele naturale, care pot colora ouale in toate nuantele curcubeului.

Iata cateva dintre ele:

- Din sfecla, zmeura congelata, foi de ceapa rosie sau cafea foarte concentrata veti obtine o culoare rosu pal sau roz.
- Daca incercati foile de ceapa obisnuita sau pudra de chilli, atunci veti crea niste minunate oua oranj.
- Galbenul, pal sau mai intens, se poate obtine prin utilizarea cojilor de portocala sau a condimentelor de tipul curcuma sau sofran.
- Vreti sa colorati ouale in verde? Folositi frunzele de spanac sau frunzulite de menta.
- Pentru nuantele de albastru, incercati frunzele de varza rosie sau cateva lingurite de lichior de curacao.

Tehnica de vopsire

Exista doua modalitati de a vopsi ouale cu vopsele naturale.

Prima varianta:

- Spalati bine ouale cu un burete inmuiat in apa si detergent si puneti-le la fiert, la foc mic, in apa rece. Timpul necesar de fierbere este de 10 minute de la primul clocot.
- In acelasi timp, pregatiti oala pentru colorant, in care adaugati suficienta apa cat sa acopere ouale si vegetalele sau condimentele alese pentru vopsit.
- Acestea se fierb timp de 30 de minute, se lasa la racit 10 minute, se pun cateva linguri de otet, apoi se adauga ouale deja fierte.

A doua varianta:

Asezati ouale bine spalate si degresate intr-o cratita cu apa cat sa le acopere. Adaugati cate o lingura de otet pentru fiecare ceasca de apa utilizata si unul dintre ingredientele naturale de mai sus (la alegere). Lasati la fiert, la foc mic, timp de 15 minute (sau chiar mai mult, in functie de cantitatea de colorant).

Trucuri pentru un aspect original

Oua dungate

Aveti nevoie de oua, vopsea (naturala) si elastice de borcan. Ouale se spala si se fierb in apa cu sare (urmand prima varianta de vopsire). Se leaga (se inconjoara) cu elastice dupa fantezia fiecaruia, astfel incat sa se creeze dungi de diverse dimensiuni si pozitionate diferit.  Astfel infasurate, ouale se plonjeaza in colorantul preparat separat (varianta I de vopsire).

Oua marmorate

Aveti nevoie de coji de ceapa, sfoara, oua. Infasurati fiecare ou in coji de ceapa. Legati cojile cu ajutorul bucatilor de sfoara. Puneti ouale la fiert in apa cu doua linguri de otet, timp de 15-20 de minute.   Scoateti cojile de ceapa si veti obtine niste superbe oua galben-ocru-maronii.

sursa: ghidul-parintilor.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
531

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
216

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...