De câte ori nu vi s-a întâmplat ca, în aglomeraţie, să fiţi invitaţi de un alt şofer să pătrundeţi în intersecţie? Atenţie, însă! Nu toţi conducătorii auto sunt binevoitori, ci se poate întâmpla ca, odată ce aţi fost lăsaţi să ieşiţi din intersecţie, şoferul care "v-a făcut un bine" să vă lovească. Iar atunci, în lipsa probelor, sunteţi vinovaţi şi pasibili de amenzi şi daune materiale, scrie cugetliber.ro.
Un şofer doreşte să pătrundă în intersecţie, iar un altul, binevoitor, îi face flash-uri şi îl lasă să iasă şi să intre în faţa lui. Toate bune şi frumoase, doar că astfel de situaţii sunt foarte periculoase. Un şofer care, să zicem, are bara din faţă zgâriată şi se gândeşte că i-ar prinde bine una nouă poate ca, în momentul în care aţi pătruns în intersecţie, să vă lovească. Iar daunele le veţi plăti tot dumneavoastră. Din nefericire, legea nu prevede astfel de situaţii. Aşadar, nici soluţii nu prea sunt.
"Acordarea priorităţii este obligaţia fiecărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua o altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic, care au prioritate de trecere, să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească. Situaţiile de acest gen, în care să renunţi la prioritatea ta în detrimentul altuia, nu sunt prevăzute în lege", precizează Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier Constanţa.
"Este foarte greu să probezi un caz de acest gen"
Din nefericire, situaţiile în care, pentru a fluidiza traficul şi a nu rămâne blocat în intersecţie, pătrunzi datorită unui bun samaritean, însă acesta se dovedeşte a fi un escroc care îşi vrea maşina reparată, nu prea pot fi probate. "Dacă se poate proba că un conducător auto i-a făcut semn celuilalt să treacă, l-a lăsat să pătrundă în intersecţie, după care s-a pus în mişcare şi l-a lovit, vina este a celui care a dat prioritate. Dacă nu se poate demonstra acest lucru, cel care a venit de pe drumul fără prioritate este vinovat. Din păcate, este foarte greu să probezi un caz de acest gen", spune poliţistul.
Camerele video de bord, o soluţie pentru a demonstra nevinovăţia
O soluţie pentru situaţiile neplăcute, de acest gen, sunt camerele video de bord, care pot prezenta obiectiv ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. "Camere video, indiferent dacă sunt de supraveghere şi sunt plasate în intersecţie, sau sunt camere video de bord, pot ajuta în aceste situaţii, pentru că pot surprinde situaţia şi modul în care s-a petrecut.
O altă posibilitate este un martor, însă unul care nu are niciun interes în cauză. De obicei, martorii sunt subiectivi, însă dacă este identificat un martor care să nu se fi aflat în niciunul dintre autoturisme, atunci poate fi luat în considerare într-o măsură mai mare.
Atenţie la vânătorii de accidente în trafic! Ce trebuie să ştii pentru a nu fi pacălit
Stiri Botosani Friday, 31 May 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
ISU Botoșani: Încă o noapte cu temperaturi extreme. Respectați recomandările!
astăzi, 19:17
Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă. Pentru a preveni incendiile, ISU recomandă respectarea următoarelor recomandări: - verificați sobele, can...
Doliu în Educație: Un profesor iubit de elevi, dintr-un liceu din județ, a trecut în neființă!
astăzi, 18:35
Colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona regretă trecerea la cele veșnice a fostului coleg: „Cu profundă tristețe a...
Dar din dar pentru botoșăneni de toate vârstele, la Casa „Irina” din Botoșani: „La mine nu mă mai gândesc, ci doar la el, să-i asigur cele necesare!”
astăzi, 18:00
Au venit și mame care au mai mulți copii sau cu copii cu grave probleme de sănătate. Oameni în vârstă au venit și și-au ales haine călduroase, de care s-au bucurat tare mult, iar c...