Atenție la înșelăciunile la schimbul valutar. Polițiștii atrag atenția că metoda se numește „şmen” și este una dintre cele mai banale dar și mai “iubite” de către infractori

În luna decembrie mulţi dintre românii plecaţi în străinătate revin acasă pentru a celebra împreună cu familiile Sărbătorile de Iarnă. De asemenea, se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale. În multe dintre cazuri, cetăţenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului.

Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor.

“Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani”, spun polițiștii.

În aceste zile, poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative fac front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Zilnic, poliţiştii se deplasează în zonele comerciale şi în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetăţenii şi informându-i cu privire la situaţiile de risc victimal.

“Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca oamenii să cadă victime doar pentru un potenţial câștig nesemnificativ.

Atenție la metoda “șmen” şi dacă totuşi cineva consimte să participle la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor”, se precizează într-un comunicat emis de polițiști.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!

Friday, 15 November 2024

Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...

Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)

Friday, 15 November 2024

"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...

Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!

Friday, 15 November 2024

De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...