Atenţie la caisele şi nectarinele din Turcia! Avertismentul ANSVSA!
Stiri Botosani Wednesday, 18 May 2016 Actualitate"Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia. În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.
În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid.
În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.
Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat.
Kresoxim-metyl - fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc", informează ANSVSA.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Soția ar putea să-și păstreze numele din timpul căsătoriei, în caz de divorț, fără să aibă nevoie de acordul soțului. Ce prevede un proiect de lege!
În cazul unui divorţ, soţia îşi va putea păstra numele din timpul căsătoriei independent de consimţământul soţului, potrivit unui proiect de lege co-iniţiat de deputaţii U...
Organizatorii de nunți și botezuri, noile ținte ale ANAF. Zeci de firme din domeniul serviciilor pentru evenimente vor fi verificate!
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va efectua în perioada următoare controale în domeniul serviciilor pentru evenimente. Astfel, începând de l...
FC Botoșani a primit vestea despre noul stadion: „Lucrările se demarează într-un an de zile, dacă...”
Momentan, proiectele privind construirea noilor stadioane de fotbal din România au fost blocate. Astfel, orașe precum Constanța, Timișoara sau Pitești au rămas în stand-by și a...

Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.68 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici