Caise şi nectarine cu urme de pesticide peste limitele admise au fost depistate de inspectorii sanitari. Este vorba despre 250 de kilograme de caise din Turcia. 171 de kilograme din acest lot fuseseră însă deja vândute, iar restul au fost distruse. ANSVSA a găsit reziduuri de fungicid şi în nectarine, importate din aceeaşi ţară. În acest caz, cantitatea a fost mult mai mare, de 2,28 tone. Potrivit autorităţilor, importatorul face demersuri pentru retragerea fructelor din acest lot.
"Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia. În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus.
În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid.
În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.
Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat.
Kresoxim-metyl - fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc", informează ANSVSA.
Atenţie la caisele şi nectarinele din Turcia! Avertismentul ANSVSA!
Stiri Botosani Wednesday, 18 May 2016 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ghinion pentru un botoșănean: Autoutilitara s-a făcut scrum, pompierii au reușit să evite extinderea flăcărilor!
astăzi, 07:27
O autoutilitară a fost cuprinsă de flăcări, noaptea trecută. Alarma a fost dată de un vecin, care a observat flăcările. Incendiul s-a produs într-o gospodărie din localitatea Frumuș...
Greșeala unei femei! (Foto, Video)
astăzi, 07:15
Mult stimate domnule avocat! Acesta este cazul meu: Dimineață la 08:30h am plecat la servici cu mașina ca de obicei, lăsându-l pe soțul meu în pat uitându- se la televizor. A...
Calendar ortodox, 25 februarie: Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului
astăzi, 07:00
Sfântul Tarasie (†806) s-a născut la Constantinopol, iar părinţii săi se numeau Gheorghe şi Eucratia. Urmând pilda tatălui său, Tarasie a ajuns la dregătoria de sfetnic &ici...