Atentie! Fiscul iti blocheaza contul si apoi te someaza!

Fiscul blocheaza conturile fara sa atentioneze debitorii. Abuzul este recunoscut chiar de autoritati, care promit ca, de acum, vor trimite somatii cu 15 zile inainte.

Poprirea conturilor bancare se face, acum, in acelasi timp cu trimiterea somatiei catre debitor, potrivit Capital.ro. Sunt si cazuri in care somatia nu ajunge niciodata la destinatar.

Aberatia este posibila pentru ca legea, respectiv Codul de procedura fiscala, nu da un termen pentru comunicarea adresei de infiintare a popririi catre debitor, ci doar face referire generica la comunicarea actului administrativ fiscal.

Cu alte cuvinte, bancile primesc o instiintare de poprire asupra tuturor conturilor si a tuturor sumelor debitorului pe care sunt obligate sa le puna in aplicare.

Din acest punct, nu mai exista nicio reglementare referitoare la relatia cu debitorul. Prin urmare, daca datoria este mai mica decat suma din conturi sau inexistenta - pentru ca Fiscul mai face si erori - firma sau persoana vizata incep o lupta istovitoare pentru recuperarea banilor blocati degeaba.

"In practica sunt grave repercusiuni. Una dintre cele mai mari probleme este ca organul fiscal are autoritatea sa instituie poprirea asupra tuturor conturilor debitorului. Desi banca are obligatia sa indisponibilizeze doar sumele prevazute in titlul executoriu, au existat foarte multe cazuri unde au fost retinute sume mai mari, in principal prin poprirea mai multor conturi simultan", explica Andreea Steinhart, partner Contexpert Consulting.

Necazul este ca, desi legea da un termen precis de cinci zile pentru restituirea banilor luati degeaba si da chiar dreptul la dobanzi daca termenul este depasit, in realitate, prevederile nu prea se aplica.

Totodata, popririle trebuie desfiintate imediat ce statul si-a incasat creantele. Mediul de afaceri s-a tot plans de metodele abuzive si s-au facut tot felul de demersuri pentru schimbarea felului in care procedeaza Fiscul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...