Atac dur la Antonescu: Nu are nicio sansa la prezidentiale, nu are legitimitatea sa negocieze cu PDL

Crin Antonescu nu poate castiga alegerile prezidentiale pentru ca 80% din populatie ii este ostila. Daca Crin Antonescu se retragea inainte de europarlamentare, PNL lua 20%, acuza deputatul PNL, Ludovic Orban.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban spune ca nimeni din PNL nu are acum legitimitatea sa angajeze partidul in negocieri: "nu poti sa pui un inginer care a construit o cladire cazuta la cutremur, sa construiasca un Pentagon. PNL trebuie sa isi aleaga o conducere legitima".

Ludovic Orban il acuza pe Crin Antonescu ca s-a grabit sa accepte lucruri de neacceptat fara mandat, in primul rand numele partidului care este de nenegociat: "Daca se ajunge la fuziune, partidul trebuie sa se numeasca PNL".

De ce nu mai candidati la presedintia PNL, dupa cum ati anuntat initial?

Pentru ca sunt multumit de faptul ca dl. Iohannis candideaza la presedintia partidului. In functie de felul in care va arata statutul, voi anunta daca voi candida pentru o alta functie in partid.

Sunteti in pragul unei aliante - fuziuni cu PDL. Cum vedeti aceasta miscare?

Sunt partizanul coagularii dreptei si constituirii unui partid politic serios de centru dreapta in Romania. Pentru ca aceasta constructie sa fie solida este insa necesara prudenta, este nevoie de o perioada de acomodare si imprietenire, trebuie depasite ranchiuna si conflictele pe care le-am avut la toate nivelurile cu PDL. Si este esential sa indepartam orice elemente care au dus la pierderea credibilitatii politicului in fata cetateanului.

Care sunt aceste elemente?

Modul clientelar de functionare a partidelor, sistemul corupt. Trebuie adusi in frunte oameni deasupra oricarei suspiciuni de coruptie, care nu s-au imbogatit fara sa-si poata dovedi sursa averii, oameni cu integritate morala.

Trebuie indepartat mecanismul de politizare pana la nivelul femeii de serviciu. Trebuie schimbat sistemul de alocare a banilor publici si desfiintata mita politica. Pentru ca toate acestea sa dispara e nevoie de o constructie politica sanatoasa. Sunt adeptul pasilor marunti, dar bine ganditi.

Nimeni din PNL nu are acum legitimitatea sa angajeze partidul in negocieri, nu poti sa pui un inginer care a construit o cladire cazuta la cutremur, sa construiasca un Pentagon. PNL trebuie sa isi aleaga o conducere legitima, sa stabileasca strategia partidului si toti membrii PNL trebuie sa isi exprime opinia in privinta viitorului PNL.

Va nemultumeste graba cu care au inceput negocierile?

Cu siguranta. Si la prima reuniune a conducerii PNL voi spune clar acest lucru.

Spuneati ca e nevoie de oameni deasupra oricarei suspiciuni. Dl. Iohannis are probleme cu ANI, nu toate transate inca in instanta. Sunt acesta suspiciuni?

Acestea nu sunt probleme de integritate. Ca esti presedintele CA al societatii regionale de apa, constituita in baza unui proiect european nu e o problema de integritate. Dl. Iohannis este primar demult si asupra lui nu a planat nicio problema reala de integritate.

Partidul cum se raporteaza la aceasta miscare rapida? Sunt tensiuni majore in teritoriu?

Cu siguranta. Ne-am aflat in batalie politica cu PDL de 7 ani. A fost o lupta de multe ori dincolo de limita civilizatiei si a decentei. S-a ajuns la jigniri si amenintari reciproce. PNL a fost mai mult victima decat agresor. In plus, in PNL exista o cultura organizatorica diferita decat a PDL. PDL este fostul FSN care s-a reformat sub diferite nume.Apoi, mai este un aspect nenegociabil. Daca se ajunge la fuziune, partidul trebuie sa se numeasca PNL. PNL are o istorie de 139 de ani, este partidul care s-a identificat cu toata istoria moderna a Romaniei, este singurul partid istoric din Europa de azi si niciun liberal nu va accepta desfiintarea lui. Cred ca multi democrati se vor simti onorati sa faca parte din PNL, unii au si facut parte. Dar aceste lucruri trebuie explicate inainte, altfel riscam sa ducem la un proces de unificare care sa nu cuprinda toate fortele din PNL si PDL.

Adica ar exista riscul unei rupturi?

Nu stiu daca al unei rupturi, dar in mod cert riscul ca multi liberali sa nu se regaseasca intr-un partid care nu se mai numeste PNL. Dl Antonescu s-a grabit sa accepte lucruri de neacceptat fara mandat.

Ce a acceptat?

Inclusiv chestiunea cu numele. Acest lucru trebuie discutat, este cel mai delicat aspect, nenegociabil.

Citeste mai departe, interviul complet pe ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Negoiță, despre cum se face corect o pomană pentru morți. „Puțin, cu suflet și e destul!”

astăzi, 10:49

Preotul Paul Iulius Negoita a abordat semnificația pomenilor făcute pentru persoanele decedate, subliniind că acestea nu sunt destinate să „hrănească” fizic morții, ci sunt mai degr...

Iftime schimbă un titular la FC Botoșani, chiar înainte de meciul cu Rapid!

astăzi, 09:49

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, a anunțat că portarul Eduard Pap (30 de ani) va fi înlocuit. În urmă cu mai puțin de o săptămână, FC Botoșani a anunțat ofici...

Tânărul fermier din Botoșani care duce mai departe tradiția familiei: ”Pasiunea a venit de la bunicul meu, un respectat inginer!” (Foto)

astăzi, 09:04

Tânărul provine dintr-o familie de agricultori. Bunicul său a fost inginer agronom, tatăl, chiar dacă este profesor de sport, la bază a fost tehnician veterinar, iar Gabi a studiat Agricult...