Atac dur al lui Iohannis: "Dacă Ponta s-ar fi pus la dispoziţia judecătorilor, nu l-aş fi suspendat din funcţie"

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur decizia Camerei Deputaţilor, care nu a aprobat solicitarea DNA privind încuviinţarea urmăririi penale pentru premierul Victor Ponta (acuzaţia de conflict de interese), adăugând că nu l-ar fi suspendat pe Ponta din funcţie dacă Parlamentul vota pozitiv solicitarea procurorilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la finalul reuniunii CSAT, că nu l-ar fi suspendat din funcţie pe premierul Ponta dacă Parlamentul aproba încuviinţarea urmăririi penale în cazul său.

"Astăzi e o zi tristă pentru democraţia din România, o zi tristă pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democratice, care îşi doresc o politică făcută cu responsabilitate, cu integritate şi cu onoare. Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este din punctul meu de vedere inacceptabil într-o democraţie. Am văzut cu toţii că procurorii DNA îl acuză pe primul-ministru Victor Ponta de fapte penale, am văzut că primul-ministru se declară nevinovat", şi-a început discursul preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că premierul Victor Ponta avea trei variante la dispoziţie, dar a ales-o pe cea mai proastă.
"Primul-ministru Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima - după părerea mea cea mai bună şi cea mai onorabilă - ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă avută la dispoziţie este să-şi convingă colegii din majoritate, Parlamentul, să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia judecătorilor şi să demonstreze că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi împreună cu reprezentanţii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate, este o problemă extrem de importantă. Primul-ministru nu a avut curaj să facă acest lucru. A ales a treia variantă, cea mai proastă. Domnul Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are din calitatea de prim-ministru şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. Este o variantă foarte proastă, acum domnul Ponta nu mai poate să demonstreze nimănui că a avut dreptate", a elaborat şeful statului.

Din punctul său de vedere, "a doua, mult, mult mai gravă consecinţă este că se creează o imagine negativă despre România, despre democraţia românească": "Domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus că este o zi tristă pentru democraţia din România. Ce să înţeleagă un cetăţean simplu, că oricine poate să fie cercetat, dar primul-ministru are o majoritate parlamentară?", a declarat Iohannis.

Şeful statului a pus ulterior câteva întrebări retorice, despre ce ar trebui să înţeleagă din această situaţie lucru un ales local, un simplu parlamentar sau un cetăţean simplu: "Ce să înţeleagă un ales local, că el poate fi cercetat şi judecat pentru conflict de interese, iar premierul nu, pentru că are o majoritate parlamentară?", a fost o întrebare retorică a preşedintelui, care în calitate de primar este cercetat pentru conflict de interese.

"Ce să înţelegem cu toţii de aici, că există două Românii, una a oamenilor simpli şi alta a domnului Ponta?", şi-a încheiat discursul Klaus Iohannis.

Camera Deputaţilor a respins astăzi solicitarea DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta, care este acuzat de DNA de conflict de interese (numirea lui Dan Şova în funcţia de ministru). Şeful executivului este deja urmărit penal pentru acte dinaintea dobândirii funcţiei de prim-ministru, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, scrie Gandul.info.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția de Frontieră Iași: În atenția șoferilor care tranzitează Punctul de Trecere a Frontierei Stânca!

astăzi, 12:45

Potrivit Poliției de Frontieră, în intervalul orar mai sus menționat, există posibilitatea înregistrării unor timpi crescuți de așteptare. Prin urmare, ”recomandăm participan...

Jaf în plină stradă, victima a rămas fără bani și acte!

astăzi, 12:07

Polițiștii din cadrul Poliției IPJ Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unei femei de 41 de ani, din municipiul Botoșani, bănuită de comiterea infracțiunii de ...

Presiune scăzută sau sistarea apei în două orașe și mai multe comune din Botoșani!

astăzi, 11:48

Nova Apaserv Botoșani anunță că, în perioada 8–9 octombrie 2024, Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești are programate lucrări pen...