Astarastoae: Nu banii sunt principala cauza a plecarii medicilor

Salariul este numai unul dintre argumentele care determina ca migratia medicilor sa devina un exod, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

"Am ajuns in situatia periculoasa ca, din 2007 si pana in prezent, sa avem peste 9.000 de medici care au plecat, nu ma refer la cei care au solicitat adeverinte pentru conformitate si al carui numar este mai mare. Iar din rezidentiat, pe piata muncii sunt aproximativ 7.000. Deja avem un deficit de medici. Pentru fiecare medic care a plecat, statul roman a cheltuit 80 de milioane lei vechi, pe an, pentru sase ani de zile, si 210 milioane lei vechi pe an la rezidentiat, iar rezidentiatul este minim trei ani. Am produs pentru Europa si nu am primit nimic in schimb", a explicat presedintele CMR, pentru Agerpres.

Colegiul a semnalat acest pericol inca din 2007, dar din nefericire decidentii nu au inteles, a subliniat prof. dr. Astarastoae.

In ceea ce priveste cauzele, el a mentionat ca sunt trei studii sociologice platite de colegiu care au evidentiat ca pe primul loc nu este venitul obtinut, ci nerealizarea carierei profesionale, care tine de faptul ca o parte nu-si pot planifica evolutia.

Prin schimbarile dese legislative nu se mai stie cum se va da rezidentiatul, care sunt posturile si unde sunt concursuri, blocarea posturilor, politizarea sistemului si nu in ultimul rand mijloacele tehnice de care dispune un medic, a detaliat presedintele CMR.

"Noi am dovedit ca alocarea de resurse guvernamentale nu se face pe criterii stabilite. Nu se explica, de exemplu, ca in regiunea Bucuresti -Ilfov, ca numar de aparate radiologice la un milion de locuitori din fonduri bugetare nu private este de 17,2 si in regiunea de dezvoltare sud, deci aproape de Bucuresti, este de 0,4 aparate radiologice la milionul de locuitori, de fapt este un singur aparat pentru o regiune care are doua milioane si ceva de locuitori. Un medic radiolog care nimereste in acea zona si care nu are niciun aparat nu mai este competitiv", a aratat prof. Astarastoae.

El spune ca al doilea motiv pentru care medicii pleaca sunt veniturile. "Cand tai 35% din veniturile medicilor care nu sunt bugetari a fost iarasi un indemn de a pleca. Este irationala o astfel de politica", a afirmat presedintele CMR.

Un al treilea motiv care ii determina pe medici sa plece este, potrivit acestuia, pozitia sociala in Romania. "Nicaieri nu sunt asemenea campanii de denigrare a medicilor. De altfel, Consiliul Europei are o rezolutie cu privire la siguranta pacientului in care se spune foarte clar sa nu fie blamati medicii pentru ca si in medicina se poate gresi. Rezolutia se incheie cu urmatorul indemn: protejati pacientul si asigurati siguranta, despagubiti pacientul pentru prejudiciu si nu blamati medicii", a explicat prof. dr. Vasile Astarastoae pentru Agerpres.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu uriaş în România. ISU a ridicat elicopterul Black Hawk, 30 de hectare ard, 150 de pompieri intervin!

astăzi, 16:04

Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vege...

Sărbători fără incidente! Atenție la lumânările aprinse - Recomandările pompierilor botoșăneni!

astăzi, 15:30

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...

Emilian, elevul din Botoșani medaliat la Olimpiada Națională de Fizică de la Slobozia: "Mă bucur că am reușit"!

astăzi, 14:21

Olimpiada Națională de Fizică, Slobozia, 10-15 aprilie 2025 – un eveniment educațional de prestigiu, la care au participat peste 500 de elevi pasionați de fizică, din întreaga țară...