Asta modificare! Construcţiile fără autorizaţie vor putea fi intabulate în cartea funciară!

Asta modificare! Construcţiile fără autorizaţie vor putea fi intabulate în cartea funciară!

Construcţiile realizate fără autorizaţie vor putea fi intabulate în cartea funciară dacă termenul de prescripţie pentru sancţionarea unei astfel de fapte s-a împlinit şi dacă clădirea întruneşte cerinţele fundamentale privind calitatea în construcţii!

Aceasta este una dintre prevederile Legii 7/2020 care modifică Legea 50/1991 privind calitatea în construcţii, publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Potrivit lui Andrei Vlasin, avocat asociat la D&B David si Baias, modificarea legislativă anunţă rezolvarea situaţiei juridice pentru o parte semnificativă dintre construcţiile din România care au fost construite fără autorizaţie de construire.

Până acum, pentru orice clădire, mai puţin pentru cele edificate înainte de 1 august 2001, care beneficiau de un regim derogatoriu, nu existau prevederi legale care să permită intabularea în cartea funciară a unei construcţii fără autorizaţie.

Pentru acestea, singurul remediu era procedura intrării în legalitate care presupune obţinerea unei autorizaţii de construire ulterioare edificării. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, executarea de construcţii fără autorizaţie constituie contravenţie sau, după caz, infracţiune şi se pedepseşte conform legii. Termenul până la care organul competent poate aplica sancţiunea este de 3 ani de la data săvârşirii faptei.

Astfel, pentru clădirile construite fără autorizaţie de construire, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei necesare pentru intabularea în cartea funciară a clădirii se pot emite în baza unei expertize tehnice care să ateste respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu privire la încadrarea în reglementările de urbanism aprobate. 

Mai precis, expertiza tehnică trebuie să confirme respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii (rezistenţă mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate şi mediu înconjurător, siguranţă şi accesibilitate în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică, utilizare sustenabilă a resurselor naturale). De asemenea, construcţia trebuie să respecte reglementările de urbanism aplicabile.

Prin urmare, de la data intrării în vigoare a acestei legi, dacă termenul de prescripţie de 3 ani s-a împlinit, iar expertiza tehnică confirmă punctele menţionate mai sus, organul competent este obligat să emită certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei. În baza acestui document, beneficiarul construcţiei poate proceda la intabularea în cartea funciară.

În concluzie, modificarea Legii 50/1991 şi instituirea unei proceduri aparent simplificate de intrare în circuitul civil a imobilelor construite fără autorizaţie de construire oferă un avantaj constructorilor atâta timp cât Legea nr. 7/1996 prevede obligaţia intabulării construcţiilor în cartea funciară, înainte ca acestea să fie înstrăinate sau ipotecate.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Probele orale de la Bacalaureat 2023 vor fi echivalate. Se anulează și evaluarea pentru clasa a VI-a (proiect)

Vineri, 9 Iunie 2023
110

Ministerul Educaţiei propune, într-un act normativ supus dezbaterii publice, ca probele orale ale Bacalaureatului 2023 să fie echivalate cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a ...

Aproape 2.200 de firme și PFA au intrat în insolvență în primele patru luni din 2023

Vineri, 9 Iunie 2023
64

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 1,29% în primele patru luni din 2023, comparativ cu perioada similară a ...

Fast-food-uri verificate de polițiștii botoșăneni. Peste 100 de kg de produse au fost confiscate

Vineri, 9 Iunie 2023
91

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul de Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Protecție a Consumatorului, Direcției Sanitar ...