Asigurarea RCA 2025 este mai scumpă față de anul anterior pentru majoritatea șoferilor și categoriilor de autovehicule. Deși tarifele sunt plafonate, prețurile de referință au crescut.
Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România. Prin încheierea acesteia, firma de asigurări se obligă să acopere daunele provocate în urma unui incident rutier. Despăgubirile se acordă de către firma de asigurare a șoferului care se face vinovat de producerea accidentului rutier. Daunele se achită celor care au avut de suferit în urma evenimentului rutier, relatează promotor.ro.
Aceste daune pot include:
- pagube produse vehiculului sau altor bunuri;
- vătămări corporale și decese, inclusiv sprijin financiar pentru tratamente medicale sau compensații pentru familiile afectate.
Astfel, polița RCA protejează atât persoanele păgubite, asigurând reparația prejudiciilor, cât și șoferul vinovat de producerea accidentului, prin evitarea unor cheltuieli personale majore.
Dacă ești oprit de Poliție, ai obligația de a prezenta, în format fizic sau electronic (mail/poză) polița RCA valabilă. În cazul în care nu ai o asigurare auto, amenda pentru lipsa poliței RCA este între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, se va reține și certificatul de înmatriculare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a majorat tarifele de referință pentru polițele RCA. Astfel, asigurările auto vor fi mai mari cu până la 30%, în funcție de vârsta șoferului, caracteristicile vehiculului și domiciliu.
Factori care influențează prețul poliței RCA în 2025:
- vârsta șoferului – persoanele sub 30 de ani au tarife mai ridicate deoarece prezintă un risc mai mare de accidente;
- puterea motorului – cu cât e mai mare puterea, cu atât costurile se majorează;
- zona geografică – în București și Ilfov prețul RCA este mai mare decât în restul țării, din cauza riscului crescut de accidente.