Artistii contraataca, ministrul Muncii da înapoi!

Artistii contraataca, ministrul Muncii da înapoi!

   www.mediafax.ro

Ministrul Muncii: la plata asigurărilor sociale pentru drepturile de autor nu vor fi obligaţi cei care au deja un contract de muncă! 

Plata asigurărilor sociale (de pensii, sănătate, şomaj) de către deţinătorii contractelor pentru drepturi de autor şi de către cei angajaţi pe bază de convenţii civile nu se va face aşa cum a propus, anul trecut, în luna aprilie, Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa. Confruntat cu o reacţie unanimă de respingere a acestei iniţiative, ministrul Muncii, Mihai Şeitan - cel care anunţase, vineri, că e posibilă ridicarea excepţiei de la plata CAS-ului în cazul deţinătorilor de contracte pentru drepturi de autor - a explicat, ieri, pentru Gândul, că:

1. măsura e posibil să nu fie adoptată deloc;

 2. pe de altă parte, dacă va fi inclusă în proiectul noii legii a sistemului public de pensii, nu va intra în vigoare decât odată cu aceasta, deci cel mai devreme începând din 2011;

3. în fine, plata asigurărilor sociale nu va fi obligatorie pentru deţinătorii contractelor de drepturi de autor care au şi contracte de muncă.

"Încasează drepturi de autor cei care n-au legătură cu creaţia"

Mihai Şeitan a declarat că, deocamdată, nici nu s-a conturat un proiect legislativ, fiind vorba doar de o "idee" care urmează a fi analizată la nivelul ministerelor, după ce a fost prezentată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută.

"Consider că unii s-au inflamat în necunoştinţă de cauză. Deocamdată, s-a discutat doar o notă în Guvern, care propune ca toţi cei care realizează venituri profesionale plătite regulat să contribuie la asigurările sociale, pentru a se proteja în caz de boală, de şomaj şi pentru a avea asigurată o pensie. Nu discutăm aici de creatori. Ce încasează un romancier din ceea ce scrie e drept de autor. Dar s-a ajuns ca mulţi dintre cei care n-au nicio legătură cu creaţia să încaseze venituri lunare ca drepturi de autor. Aici intră jurnaliştii. Nici măcar în cazul acestora plata asigurărilor sociale nu va fi obligatorie, dacă au şi un contract de muncă, pentru că, astfel, sunt deja asiguraţi. Vrem să evităm însă situaţii ca cele care s-au produs chiar şi recent în mass-media, când jurnaliştii rămaşi fără locuri de muncă nu au beneficiat de ajutor de şomaj, având, cred, serios de suferit din cauză că nu aveau niciun contract de muncă, nici măcar pe salariul minim pe economie", spune ministrul Muncii, in exclusivitate pentru Gandul.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
535

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
59

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
64

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...