ARIEL SHARON A MURIT

ARIEL SHARON A MURIT
Ariel Sharon a decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, relatează presa din Israel. Fostul premier israelian a suferit un atac un accident vascular cerebral la începutul anului 2006, în urma căruia a paralizat. De atunci este a fost în comă ÅŸi era menÅ£inut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor.  

Fostul premier israelian era internat la clinica Sheba, iar starea lui de sănătate se înrăutățise în ultimele zile.  

"Regele Israelului" È™i "Leul lui Dumnezeu" sunt supranume pe care Ariel Sharon (născut Scheinermann, pe 26 februarie 1928) È™i le-a dobândit pe câmpul de luptă, mai ales după operaÈ›iunile tactice de geniu în cadrul "Războiului de È™ase zile" (1967) È™i în cel "de Yom Kippur" (1973), ambele împotriva aceloraÈ™i coaliÈ›ii ale vecinilor arabi, respectiv Egipt, Siria È™i Iordania, ambele soldate cu victorii legendare ale Israelului.  

Lăudat ÅŸi criticat în egală măsură, Ariel Sharon ÅŸi-a adus din plin aportul la modelarea statului evreu aÅŸa cum arată el astăzi. Un simbol pentru unii, un lider malefic pentru alÅ£ii, dar un personaj căruia nimeni nu-i poate contesta locul în istorie.  

Cariera politică a lui Ariel Sharon a început oficial în 1973 când a fost ales prima dată în Knesset. A avansat la funcÅ£ia de consilier al prim-ministrului, pe teme de securitate, apoi a ocupat ÅŸase funcÅ£ii de ministru, până să ajungă ÅŸeful cabinetului, în 2001.  

Cea mai controversată dintre deciziile sale a venit în 1982 în perioada în care conducea Ministerul Apărării. Atunci, aproape singur, a hotărât să invadeze Libanul, pe motiv că era locul de unde palestinienii lansau atacuri asupra statului evreu. OperaÅ£iunea s-a încheiat dezastruos, iar Sharon ÅŸi-a pierdut funcÅ£ia ÅŸi a fost anchetat pentru crimele comise în timp asaltului. Opt ani mai târziu, când a devenit ministrul ConstrucÅ£iilor ÅŸi LocuinÅ£ei, a iniÅ£iat cel mai mare proiect de colonizare a Cisiordaniei ÅŸi FâÅŸiei Gaza.  

În 2000, o vizită controversată la Templul Muntelui din Ierusalim a dus la izbucnirea celei de-a doua Intifade. Cariera sa a luat o nouă turnură în 2005. Se afla încă în funcÅ£ia de prim-ministru când a decis să formeze propriul partid. Nu a mai apucat să candideze pentru un nou mandat. Răpus de o serie de atacuri cerebrale, Ariel Sharon a intrat în comă la 4 ianuarie 2006.  

Raanan Gissin, fost consilier al lui Ariel Sharon: "Am fost consilierul său timp de 15 ani şi pentru Israel este un moment foarte trist. Ariel Sharon a fost un simbol al ţării, aşa cum Nelson Mandela a fost pentru poporul din Africa de Sud".

Fiii lui Ariel Sharon au dorit ca el să fie Å£inut în viaţă de aparate, însă în cei opt ani n-au existat semne că starea sa ar fi reversibilă.  

 Sursa: Realitatea.net  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
51

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
51

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
309

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...