Miercuri, 2 martie, de la ora 08:00 până seara la ora 20:00, au intrat în România un număr de 1987 de persoane, prin punctele vamale Stânca Costești și Rădăuți-Prut.
Din acest total, prin vama de la Stânca au venit pe teritoriul României un număr de 852 de persoane și 202 autoturisme, dintre care un autoturism și trei persoane rămân în Botoșani, iar restul sunt în tranzit.
Prin punctul vamal de la Rădăuți-Prut au intrat în țară un număr de 1.135 de persoane, dintre care nouă rămân în Botoșani, 225 rămân în România, iar restul sunt în tranzit.
În intervalul 2 martie 2022, ora 08:00 – 2 martie 2022, ora 20:00, au intrat în România 300 de autoturisme, dintre care 2 rămân în Botoșani, 232 în România și restul sunt în tranzit.
Subprefectul județului Botoșani, Tiberiu Manolache, s-a deplasat miercuri în județ, unde a vizitat mai multe centre locale care pot găzdui cetățeni ucraineni care fug din calea războiului. Domnul Manolache a vizitat centrele din localitățile Mitoc și Avrămeni, dar și punctele vamale Rădăuți-Prut și Stânca Costești.
„Lucrurile sunt sub control, zilnic operaționalizăm spații de cazare noi, pentru a fi pregătiți, în funcție de evoluția situației. Încercăm să anticipăm și să lucrăm proactiv. Coordonăm eficient resursele disponibile, iar eforturile depuse de toți cei implicați se concretizează în rezultate”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
În toate spațiile de cazare temporară a cetățenilor ucraineni sunt prezenți și asistenți comunitari.
De asemenea, Centrele de Transfuzie Sanguină (CTS) din întreaga țară își stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17:30, pentru a veni în sprijinul militarilor și cetățenilor răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei.
Dacă alegeți să donați sânge, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați cu o oră înainte de donare și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aveți un act de identitate cu dumneavoastră.
Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei.
Pentru informații suplimentare despre donarea de sânge vă rugăm să consultați site-ul Institutului Național de Hematologie Transfuzională: https://www.inht.ro/conditii-de-admisibilitate-la.../
Lista completă a centrelor unde puteți dona dar și adresele și numerele de telefon le regăsiți accesând link-ul următor: http://www.ms.ro/.../romania-doneaza-sange-pentru-ucraina/