Aproape 20 de bănci din România suspecte de spălare de bani

Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din BNR, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că 16-17 bănci locale sunt verificate de Banca Naţională a României după ce au fost implicate într-o „tranzacţie ciudată”.

„Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 - 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată", a declarat Cinteză la conferinţa „Anul financiar bancar 2020", organizată de FinMedia.

 

„Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre”, a spus Cinteză.

"Îngrijorează un risc despre care v-am spus şi ultima oară şi pe acesta îl văd foarte periculos, şi când spun că este periculos mă bazez pe ceea ce primim din plan extern legat de tranzacţii făcute în România pentru diverşi clienţi externi sau tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate. În ciuda avertismentelor pe care le-am făcut în toată perioada asta şi continuăm să le facem, ultima scrisoare a plecat sub semnătura prim-viceguvernatorului pe 20 februarie, capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României. Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre. În momentul de faţă la Asociaţia Română a Băncilor am comunicat deja la ultima întâlnire. Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 - 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată şi pe care o descriem în scrisoarea de care vă vorbeam emisă pe 20 februarie", a spus Nicolae Cinteză, la conferinţa "Anul financiar bancar 2020", organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară.

El a menţionat că a fost deschisă o acţiune penală de către DIICOT şi că cel puţina una dintre bănci pare "a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani, operaţiunile derulându-se printr-o singură unitate şi existând indicii suficiente ca aceste costuri să fie închise".

El a precizat că în acest caz acuzaţia care vine de la firme de avocatură este că băncile nu au aplicat normele de cunoaştere a clientelei şi tranzacţiile s-au făcut prin încălcarea acestor norme, scrie Realitatea.net.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2025. Când va avea loc evenimentul!

astăzi, 17:00

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Munca Botoşani organizează prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2025, care va avea loc în data de 23.05.2025, evenimentul se va...

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”: Noaptea Muzeelor 2025 la Memorialul Ipotești!

astăzi, 15:40

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, cu sprijinul Ministerului Culturii. Memor...

Cum a ajuns o femeie să reclame că i s-au furat din casă trei sticle de whisky pe care și un supermarket le declarase furate!

astăzi, 13:49

Poliţia Municipiului Rădăuţi a fost sesizată, luni dimineaţa, prin apel la 112 de o femeie de 47 de ani, din comuna Horodnic de Jos, care a reclamat că un bărbat a pătruns fără drept î...