Anul 2014: Guvernul va scumpi carburantii, alcoolul si tigarile

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International sa modifice nivelul accizelor in functie de rata inflatiei, nu in functie de cursul euro/leu de la inceputul lunii octombrie, asa cum se facea in fiecare an pana acum, potrivit unor surse Romania TV.

Astfel, accizele in 2014 ar putea creste cu inca 3%, in conditiile in care fluctuatia cursului de schimb din ultima perioada ar fi fost dezavantajoasta pentru Fisc si ar fi condus la un nivel mai mic al incasarilor la buget.

Totodata, va aparea o taxa in plus pentru cei care detin loc de parcare sau piscina. In schimb, Guvernul a convenit cu FMI sa pastreze nivelul cotei unice la 16%.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, a confirmat schimbarea modalitatii de calcul a accizei, insa a afirmat ca este vorba doar de o actualizare mai frecventa a nivelului accizelor, in functie de cursul valutar. "Va fi tot in functie de cursul euro/leu, dar nu se va mai luat valoarea cursului de la inceputul lunii octombrie, ci asemenea ajustari vor fi facute mai des. Este doar o schimbare a modalitatii de calcul", a declarat Palada.

Invitat sa motiveze de ce se recurge la aceasta modalitate de calcul, Palada a spus: "De-abia acum economia romaneasca si-a gasit o asezare a indicatorilor macroeconomici, inflatia si cursul de schimb, lucru demonstrat de evolutiile din ultimii ani."

In schimb, economistul Mircea Cosea crede ca modificarea modalitatii de calcul a accizei este o incercare de a masca incapacitatea Guvernului de a crea locuri de munca si, implicit, incasari mai mari la buget si de a creste nivelul incasarilor bugetare.

"Este o smecherie a Guvernului ce nu are capacitatea de a crea locuri de munca sau de a stimula productivitatea economiei. Eate un artificiu daunator pentru populatie pentru ca schema este evident in defavoarea acesteia deoarece toate preturile vor creste", a declarat Cosea precizand ca acciezele la carburanti ar putea atrage scumpiri in lant la o serie mult mai ampla de produse.

Acesta si-a exprimat dezacordul si fata de o alta masura preconizata de guvernul Ponta, anume cresterea salariului minim pe economie, fapt ce va mari povara fiscala asupra angajatorilor. "As fi salutat aceasta masura daca ar fi fost dublata de o reducere a CAS", a mai spus Cosea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...

Simona Popescu și Dumitru Crudu: Poeți în dialog la Memorialul Ipotești!

Thursday, 26 September 2024

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu. SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Br...